Kosovo paralisalo Srbiju

Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo paralisalo Srbiju"

London -- Pitanje sudbine Kosova paralisalo je političku scenu u Srbiji, koja je i dalje bez vlade, piše Dejli telegraf.

Britanski list piše da su politički procesi u Srbiji zaustavljeni, jer nijedna stranka ne želi da preuzme vlast i odmah se suoči sa gubitkom Kosova. "Telegraf" navodi i da takva situacija pogoduje Srpskoj radikalnoj stranci, koja bi mogla da pobedi na narednim izborima.

"U međuvremenu, premijer Vojislav Koštunica insistira da Rusija sačuva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo za Srbiju", piše list i dodaje da šef kosovkog pregovaračkog tima Ljutfi Haziri smatra da bi takav ishod događaja mogao da dovede do potpunog demokratskog kolapsa.

"Čvrstorukaši kontrolišu sve u Beogradu. Ali, mi se nadamo pomirenju posle nezavisnosti. Međunarodna zajednica mora da završi svoju misiju na Kosovu", rekao je Haziri.

List navodi da mnogi smatraju da će, ako Rusija uloži veto na plan izaslanika UN Martija Ahtisarija, Albanci proglasiti nezavisnost Kosova.

"Srbi se trude da sa Rusima blokiraju Ahtisarijev plan i podele i destabilišu Kosovo", rekao je Haziri i dodao da "tvrde struje" u Beogradu "unose strah na Kosovo".

Haziri je rekao i da će Srbi posle nezavisnosti Kosova biti zbrinuti. "Biće im garantovana mesta u parlamentu", rekao je Haziri.

"Dejli telegraf" prenosi i izjavu pomoćnika američkog državnog seketara Denijela Frida koji je rekao da će se status kvo na Kosovu okončati na jedan ili drugi način.

"Ili će to biti kroz kontrolisani i organizovani proces, ili neorganizovanim i mnogo nasilnijim putem. To je izbor", rekao je Frid.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.