Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nezavisno sledeće godine?

London, Prag -- Nezavisnost Kosova će biti uslovljena međunarodnom kontrolom demokratskih standarda, piše Rojters.

Kosovo može da dobije nezavisnost sledeće godine, ali će ona biti uslovljena međunarodnom kontrolom, prenosi Rojters izjavu neimenovanog visokog evropskog zvaničnika. "Dok Srbija insistira da Kosovo jedino može da dobije autonomiju, Zapad će pregovore, koji počinju krajem godine, usmeriti ka uslovnoj nezavisnosti za pokrajinu", rekao je izvor i dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je oko tog rešenja postignut konsenzus u međunarodnoj zajednici.

Puna nezavisnost pokrajini mogla bi biti ponuđena tek kada demokratski standardi budu ispunjeni i samo onda kada Srbija i ostale države regiona postanu članice Evropske unije, izjavio je neimenovani diplomata agenciji Rojters.

Jedinstvo Kontakt grupe o početku pregovora

Bivši američki izaslanik za Balkan Džejms Dobins izjavio je da postoji jedinstvo u okviru Kontakt grupe o tome da je došlo vreme da se pristupi početku pregovora o statusu Kosova.

"Mislim da se sve zemlje članice Kontakt grupe slažu oko važnosti početka razgovora. Možda su neke od njih spremnije od drugih. Ali mogu reći da u tom smislu, unutar Kontakt grupe, postoji jedinstven stav", rekao je Dobins u intervjuu radiju Slobodna Evropa, a prenosi Beta.

On je rekao da je očigledno da će međunarodna zajednica u slučaju Kosova postaviti uslove: "Ako Kosovo hoće da stigne do svog cilja, odnosno do nezavisnosti, mora da pruži garancije i dokaze o bezbednosti manjina. Međunarodna zajednica će biti u poziciji da sudi da li su te garancije ispunjene".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.