Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nezavisno od plaćanja struje

PRIŠTINA - Elektroenergetska situacija na Kosovu i Metohiji je jako loša i mnoga sela i gradovi su i ove sedmice u mraku, iako je ukupna potrošnja struje na prilično niskom nivou, prenose prištinska glasila i najavljuju da će uvoz elektroenegije i dalje biti neophodan.

Pre dva dana Blok dva Termoelektrane Kosovo B je ispao iz rada, a Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) je isključila, zbog racionalizacije potrošnje, najjači blok u toj termoelektrani.

Do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sada je KEK uvozio struju iz Albanije, koju vraća noću kada je potrošnja najmanja, ali je zbog suše i zastarelog elektroenergetskog sistema u toj zemlji i taj uvoz nesiguran.

Kapacitet kosmetske termolelektrane iznosi oko 13 milijardi kilovat sati godišnje. To je skoro tri puta više od potreba celog Kosmeta koje se procenjuju na pet milijardi kilovat sati u periodu od 12 meseci.

U površinskim kopovima oko Obilića ima, prema procenama stručnjaka, 12 milijardi tona lignita, tako da Kosmet može, uz odgovarajuća ulaganja u podizanje novih elektroenergetskih kapaciteta, da obezbedi dovoljno struje ne samo za unutrašnje potrebe već i za izvoz.

Nestašice počele 1999, a za Srbe poseban režim

Dokaz za to je i činjenica da je pre ulaska Kfora na Kosmet, pa čak i za vreme bombardovanja Srbije, električne energije bilo u dovoljnim količinama, a da su isključenja, koja u proseku traju i više od 12 sati dnevno, počela od dolaska međunarodnih snaga.

Posebno velike probleme u snabdevanju strujom imaju srpska sela, jer su Srbi svrstani u poslednju kategoriju po prioritetu.

Prema ocenama poznavalaca kosovske energetske situacije, problem u snabdevanju strujom leži u apsolutnom neplaćanju računa čak 80 odsto stanovništva, zatim u nestručnom osoblju i rukovodstvu KEK - a, ali ponajviše u namernom izazivanju krize.

U takvoj situaciji, nije ni čudo što je elektroenergetska kompanija KEK jedna od najomraženijih na Kosmetu. To nije samo zato što KEK ne radi svoj posao kako treba, već i stoga što se mnogi građani pitaju u čijim je džepovima završila donacija od čak 1,5 milijardi dolara namenjena obnovi energetske infrastrukture, navodi BBC.

"Čak 30 do 40 odsto struje koju KEK proizvodi ili uvozi iz regiona, ne možemo da naplatimo, pošto se radi o ilegalnim korisnicima. Tu je i problem neplaćanja računa za struju čija se potrošnja regularno beleži. Sve u svemu, KEK godišnje zbog toga gubi oko 40 odsto prihoda", kaže predstavnik za štampu KEK Nezir Sinani.

I politički vrh sabotira elektroprivredu

Velike havarije koje prate rad termolelektrane u Obiliću u najvećem broju slučajeva uzrokovane su nestručnim radom, pri čemu je i znatan broj poginulih radnika pri otklanjanju kvarova, a kompletno rukovodstvo KEK-a je od 1999. godine je već nekoliko puta promenjeno.

Stručnjaci, takođe, ukazuju i na moguću umešanost političkog vrha u problem snabdevanja strujom s ciljem da se namernim izazivanjem havarija i nestašica obezbedi lagodan dolazak stranih firmi koje bi za relativno male pare i velike provizije došle u posed postojećih termoelektrana i nalazišta uglja.

Vrednost nalazišta lignita kod Obilića procenjuje se, prema računici eksperata iz Srbije, na više stotina milijardi dolara.

Ekonomski tim srpske vlade za Kosmet je sredinom avgusta prošle godine predložio KEK-u način za bitno poboljšanje snabdevanja strujom srpskog stanovništva u Pokrajini, ali je taj predlog odbijen samo zbog toga što je došao iz Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosmet će morati da uvozi struju

Izvor: Politika, 04.Jun.2008

Pre dva dana Blok dva Termoelektrane „Kosovo B” ispao je iz rada, tako da su mnoga sela i gradovi ove sedmice u mraku ..Priština – Elektroenergetska situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo loša i mnoga sela i gradovi su i ove sedmice u mraku, iako je ukupna potrošnja struje na prilično...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.