Kosovo kroji datume predsedničkih izbora

Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo kroji datume predsedničkih izbora

Dogovor stranaka vladajuće koalicije važi samo ukoliko 10. decembra ne dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti ili rešavanje statusa Kosova ne krene u pravcu nepoželjnom po Srbiju. Status pokrajine će ipak diktirati činjenicu da li će izbora biti početkom naredne godine, jer trenutno u vladajućoj koaliciji o tome ne postoji jasan dogovor, već su odabrana dva datuma kada će predsednički kandidati izaći na izbornu crtu - 13. ili 20. januara.

Stav DSS je poznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovor o poštovanju Ustavnog zakona važi ukoliko ne dođe do ugrožavanja teritorijalnog suvereniteta. Ako teritorija bude ugrožena, izbori se odlažu. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić kaže da postoji mogućnost da predsednički izbori budu održani u januaru, ali da je u razgovorima o izborima zaključeno da se ne treba „zaletati" sa određivanjem datuma. Aligrudić je rekao da je u dogovorima bilo nesporno da je potrebno doneti što više neophodnih zakona do razumnog roka, u sledećih mesec dana, posle čega se otvara mogućnost i dosta prostora da se raspišu izbori u skladu sa Ustavnim zakonom.

- Dogovor o izborima obuhvata i pitanje produženja tog roka ako za produženje postoje razlozi, što je povezano sa izazovima koji se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je teritorijalni integritet Srbije potencijalno ugrožen. On je rekao da, s obzirom na postojanje Ustavnog zakona, „stvari idu ka tome da izbori moraju biti raspisani do 31. decembra", ali da je vrednost sporazuma u vladajućoj koaliciji u tome što se ne isključuje ni mogućnost drugačijeg ishoda.

Potpredsednik DSS je ocenio da će ova stranka odluku o podršci predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije doneti kada izbori budu raspisani, a da će zavisiti od toga da li će narodnjačka koalicija imati kandidata. Međutim, on je ocenio da podrška Tadiću „ipak ima neku unutrašnju logiku".

Portparolka DS Jelena Marković kaže da će posle 10. decembra vladajuća koalicija ući u konkretne dogovore o datumu predsedničkih izbora i zajedničkom kandidatu.

- Ako ne bude ničega dramatičnog u državi, izbori će, shodno onom što je predviđeno, biti održani u januaru - rekla je ona i ocenila da je nebitno da li će predsednički izbori biti 13. ili 20. januara, ocenivši da je važno da se poštuje Ustavni zakon.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da će predsednički izbori biti raspisani do kraja decembra, a održani najverovatnije u januaru 2008. i da su ga o tome obavestili predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić i saradnici premijera i predsednika DSS Vojislava Koštunice.

Sa druge strane u kabinetu predsednika tvrde za „Blic" da bi Tadić prekinuo kampanju, samo ako bi se u to vreme dogodilo da Kosovo proglasi nezavisnost.

Slučaj da se izbori raspišu a da se usred kampanje dogodi nepovoljan trenutak za Kosovo, vladajuće stranke morale bi da imaju na umu prilikom izmena Zakona o izboru predsednika repubilke jer sadašnji Zakon ne predviđa obustavljanje izbora, kaže za „Blic" Marko Blagojević, programski direktor CeSID.

- Kandidat na izborima može da odustane od izborne trke najkasnije 15 dana pre glasanja, ali to je sve što može da se učini. Opasnost postoji da, ako odustanu najvažniji takmaci u trci za mesto predsednika Srbije, pobedi neki anonimus sa 2.000 glasova jer u prvom krugu nije potrebna većina od 50 odsto upisanih birača da bi izbori uspeli - kaže Blagojević.

On navodi da stranke vladajuće koalicije imaju dve mogućnosti - ili da izmene zakon o predsedniku republike i da se odredi da prvi krug uspeva samo ako izađe više od 50 odsto upisanih ili da ga menjaju, tako da se predvidi da je izbore moguće obustaviti u slučaju nepredviđenih okolnosti, ali bi morali eksplicitno da navedu situacije, što je i opasno po demokratske tekovine.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić smatra da bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova nakon raspisivanja izbora Narodna skupština proglasila vanredno stanje i da u takvim okolnostima ne bi bilo izbora.

- Ako do toga dođe, SRS neće izaći na izbore jer nam u tako lošoj situaciji građani neće dozvoliti da se borimo za fotelje. SRS će ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Srbije smatrati samoproglašenje nezavisnosti koju bi eventualno odmah priznale neke države u svetu. Mislim da će u tom slučaju Narodna skupština proglasiti vanredno stanje - kaže Nikolić.

Pastor: Vojvođanske stranke imaće kandidata

Šef Poslaničkog kluba nacionalnih manjina i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da lider Demokratske stranke Boris Tadić više ne može da računa na blanko podršku SVM. Pastor je za novosadski „Dnevnik" rekao da će stranke vojvođanskih Mađara imati kandidata na izborima za predsednika Srbije.

- Najrealnije je da četiri stranke vojvođanskih Mađara izađu sa svojim predsedničkim kandidatom. Mislim da je prošlo vreme kada smo davali blanko podršku nekom kandidatu demokratskog bloka - kaže Pastor. On je poručio da Tadić „ako misli da je demokratski kandidat i demokratski predsednik, pored obećanja mora nešto i da uradi na polju rešavanja pitanja koja muče Mađare".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.