Izvor: B92, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo klizi u ekstremizam"

Beograd, Beč, Priština, Njujork -- Što duže pregovori o Kosovu budu trajali, to ono više klizi u ruke ekstremista obe strane, kaže šef UNMIK-a Joakim Riker.

Na okruglom stolu, održanom u Beogradu u organizaciji Fondacije "Hajnrih Bel" su, pored Joakim Rikera, prisustvovali Oliver Ivanović, nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju, i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava. Šef UNMIK-a Joakim Riker, rekao je na jučerašnjem okruglom stolu da podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovaračku trojku.

On je rekao da među narodom na Kosovu kao i u međunarodnoj zajednici, vlada mišljenje da ne treba da bude daljeg odlaganja donošenja konačnog statusa Kosova nakon 10. decembra.

Riker je naveo da Kfor i UNMIK situaciju na Kosovu drže pod kontrolom i da ne treba precenjivati opasnost od ilegalnih grupa. "Ljudi žive relativno dobro zajedno i rade zajedno, u mestima kao što su Novo Brdo ili Kamenica, ili čak i Štrpce. Vidite mnogo više od koegzistencije. Vidite početak zajedničkog života i rada. I mi naravno pokušavamo sve da to zaštitimo i razvijamo dalje”, rekao je Riker.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, rekla je da vlasti u Beogradu odbijaju da priznaju da Kosovo očigledno nije u sastavu Srbije već duži niz godina, i optužila ih da Srbe na Kosovu drže kao taoce.

"Beogradska politika se ponovo opredeljuje za ljudsku katastrofu koja može da usledi onog momenta kada dođe do objavljivanja, proglašenja nezavisnosti Kosova. Mislim da će vlada u Beogradu biti isključivo odgovorna za takav scenario. Pri tom nema šta da ponudi tim ljudima", kazala je Sonja Biserko.

Nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, ocenio je da je trenutna situacija na Kosovu mirna, ali da vlada napetost. On je oštro kritikovao vlasti u Beogradu zbog pozivanja na bojkot pokrajinskih izbora. Ivanović smatra da je u najboljem interesu Srba sa Kosova da sarađuju sa Albancima.

"U najboljem je interesu Srba da mi izgradimo kontakte sa njima. Sad imamo prisustvo međunarodne zajednice, ali će vremenom, već iduće godine će biti manje vojnika, za 5 godina će biti upola u odnosu na ovo, mnogo manje civilnog osoblja. Zar iko misli da se mogu uspostaviti odnosi sa Albancima onda kada status bude rešen? Biće to jako teško. A od toga suštinski zavisi da li će Srbi ostati ili ne", objasnio je Ivanović.

Oliver Ivanović smatra da je gotovo izvesno da će Kosovo proglasiti nezavisnost, ali i da bi eventualno proglašenje nezavisnosti imalo brojne posledice. Takav korak, po njegovom mišljenju, doveo bi do političke nestabilnosti u Srbiji, izazvao trenutne komplikacije u Bosni i doveo do novih talasa izbeglica, kako u Srbiju, tako i u zemlje EU.

"Srbija će izneti predlog o suštinskoj autonomiji"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će delegacija Beograda u završnoj fazi pregovora o budućem statusu Kosova još jednom pokušati da napravi "jedan integrisani predlog koji proističe iz osnovnog stava Srbije - a to je suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju".

Predsednik Tadić je agenciji Tanjug izjavio da srpska delegacija na trodnevne pregovore, koji počinju u ponedeljak u Badenu kod Beča, odlazi sa uverenjem da je kompromis po pitanju budućeg statusa Kosova moguć.

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom i premijerom, prema Tadićevim rečima, na pregovore odlazi hrabro i sa uverenjem u ispravnost svojih stavova.

"Ne možemo se sakriti od velikih rizika sa kojima se suočavamo. Uostalom sa njima živimo već godinama. Kosovski problem nije nastao juče, prošle ili pretprošle godine, već postoji decenijama, a aktuelizovan je posebno nakon '99. godine. Idemo sa punim uverenjem da smo u pravu i zastupaćemo naš stav veoma čvrsto i veoma pažljivo", rekao je Tadić.

Koštunica: Nezavisnost bez značaja

Vojislav Koštunica (foNet)

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio danas da sve mere Vlade i svi akcioni planovi koji se pripremaju za slučaj da albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, imaju samo jedan jedini cilj - da Srbija na delu pokaže da eventualna jednostrana nezavisnost ima značaj ravan nuli.

"Cela Srbija mora snažno i jedinstveno da pokaže da za nas ne postoji ta nezakonita i divlja tvorevina i da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije", izjavio je Koštunica Tanjugu.

Sve jednostrane odluke albanskih separatista Vlada Sbije će, kako je rekao, odmah poništiti, a svi Srbi na Kosovu uvek će za sve državne institucije biti punopravni građani Srbije.

Premijer je pozvao sve građane Srbije da nikada o jednostranoj nezavisnosti ne govore kao o nezavisnoj državi.

"Američko ili bilo čije drugo priznanje jednostrane nezavisnosti ne može promeniti i pretvoriti bezakonje u normalnu i redovnu stvar. Niko i nikada nam ne može oduzeti pravo da saglasno Ustavu Srbije i saglasno Povelji UN odbacimo jednostranu nezavisnost i niko ne može državi Srbiji oduzeti pravo da sačuva suverenitet i svoju teritorijalnu celovitost", rekao je Koštunica.

Tači: Kosovo uskoro nezavisno

Hašim Tači (FoNet)

Pobednik nedavnih izbora na Kosovu Hašim Tači izjavio je da će Kosovo uskoro biti nezavisno,ali je izbegao da pominje konkretan datum.

"Deseti decembar je poslednji dan međunarodnog pregovaračkog procesa. Savet bezbednosti UN biće informisan o pregovorima Kosova i Srbije. Nakon toga će Kosovo i dalje tesno sarađivati sa EU i SAD i sve važne odluke usklađivati sa njima ", izjavio je on u intervjuu bečkom "Kuriru".

"Uveren sam da će Kosovo vrlo brzo nakon 10.decembra postati nezavisno", naglasio je pobednik proteklih izbora na Kosovu. Na pitanje da li će Kosovo biti nezavisno u 2008.godini Tači je odgovorio da ne želi da "govori o datumu", ali da će to biti vrlo brzo.

"Za nas je važno da većina zemalja EU podrži našu nezavisnost. Kosovo je geografski deo Evrope i pokušaće sve da da svoj doprinos miru i stabilnosti u Evropi", poručio je on.

Takođe je dodao da radi na tome da se srpska manjina na Kosovu zadrži, odnosno spreči egzodus posle nezabisnosti."Učiniću sve kako bi sa svim Srbima kod nas negovali dobre kontakte.Naš program vlade, naša privreda, naš razvoj treba da koristi svim Kosovarima, ne samo Albancima.Kosovo mora biti zemlja svih svojih građana", izjavio je on.

"Kfor garant stabilnosti"

Komandant južnog krila NATO-a, američki admiral Hans Urlih, koji je u poseti Kosovu, obećao da će Kfor i ubuduće pružati bezbednost svima na Kosovu i biti garant stabilnosti, preneo je danas "Glas Amerike".

On je tokom sastanka u Prištini zahvalio kosovskom premijeru Agimu Čekuu "na saradnji i podršci koju su privremene institucije pružile vojnim trupama u proteklom periodu".

Na sastanku posvećenom uglavnom političkom procesu, premijer Čeku je rekao da kosovska strana i sada, kada pregovori ulaze u konačnu fazu, pokazuje ozbiljnost, kao i da je tokom čitavog pregovaračkog procesa

"Priština ostala mnogo fleksibilnija u odnosu na suprotnu stranu i napravila mnogo bolnih kompromisa", prenosi "Glas Amerike".

"Očekujem fleksibilnost Prištine"

Ruski predstavnik u posredničkoj "trojci" Kontakt-grupe Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas Tanjugu uoči nove runde pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije od 26. do 28. novembra u Austriji da očekuje "nastavak fleksibilnosti Beograda i pojavu fleksibilnosti Prištine".

"Predsednik vlade i političari, uključujući Hašima Tačija, ponavljaju da je nezavisnost jedina opcija, ali bez obzira na to mislim da će i oni shvatiti da je međunarodna zajednica, u ovom slučaju 'trojka'- zainteresovana za kompromis, a kompromis ne može da se zasniva na stavu samo jedne strane", rekao je ruski diplomata.

Bocan-Harčenko je rekao da će tokom predstojećeg susreta u Badenu, od ponedeljka do srede, biti održan "redovan, malo duži razgovor" delegacija Begrada i Prištine i "trojke", o kojem ne može da iznosi detalje.

"Postoji niz opcija, stavovi strana dijametralno su suprotni i ne mislim da će doći do nekog proboja, ali ima o čemu da se razgovara", rekao je ruski diplomata.

Prema rečima Bocan-Harčenka, posle razgovora u Badenu, "trojka" će početi pripremu izveštaja za generalnog sekretara UN, a "suštinski značaj" imaće i poseta Beogradu i Prištini pred podnošenje izveštaja i prestanak mandata, 10. decembra.

Koha Ditore: Trojka bez novog predloga

Posrednička trojka Kontakt grupe neće izaći sa novim predlogom o statusu Kosova tokom poslednjeg direktnog sastanka delegacija Prištine i Beograda, u Badenu od 26. do 28. novembra, piše danas prištinski "Koha Ditore".

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, taj list je preneo da "trojka" ne očekuje napredak tokom predstojećeg sastanka, jer su obe strane odbacile dosadašnje predloge posrednika.

"Sada je gotovo sve završeno i jasno je da trojci ne ostaje prostora za predlog o sporazumu i to ne samo zbog činjenice da nema mandata za to, već i zbog nepostizanja zajedničke baze u tim pregovorima između Prištine i Beograda", rekli su za "Kohu Ditore" zapadni izvori.

Diplomate su kazale da se tokom sastanka u Badenu ne očekuje sporazum, kao i da se neće raspravljati oko poslednjih Išingerovih ideja, jer ih nijedna od strana nije dobro primila.

Ban čeka izveštaj "trojke"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun doneće odluku o načinu na koji će biti nastavljen proces određivanja statusa Kosova tek pošto, po isteku mandata trojice pregovarača međunarodne Kontakt grupe, bude razmotrio izveštaj o dosadašnjem toku razgovora između predstavnika Beograda i Prištine, rečeno je sinoć Tanjugu u Ujedinjenim nacijama.

"Kalendar je jasan: generalni sekretar će 10. decembra dobiti izveštaj 'trojke' nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku procesa", rečeno je Tanjugu u sedištu UN u Njujorku. Iako će redosled poteza u kosovskoj krizi biti definisan tek nakon što Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko predaju izveštaj generalnom sekretaru UN, diplomate na Ist Riveru smatraju da će čitav problem, zavisiti od odluke Saveta bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.