Izvor: B92, 18.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo kao deo Srbije brže u EU"

Beč, Lisabon -- Boris Tadić kaže da niko u Srbiji ne bi prihvatio nezavisnost južne srpske pokrajine u zamenu za prijem u članstvo EU.

Predsednik Srbije je u intervjuu bečkom dnevniku Prese rekao da Kosovo ima veće šanse da kao deo Srbije postane deo Evrope. "Posao da odustanemo od Kosova, i kao kompenzaciju za to, da brže pristupimo EU, potpuno je nemoguć", kazao je Tadić.

Tadić je objasnio da je to nemoguće i zbog pravila EU o prijemu novih članica: "Nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da niko u EU neće predložiti takvu trgovinu. Niko u Srbiji ne bi tako nešto prihvatio. Zamislite da je Austrija imala dve mogućnosti - pristupanje EU ili gubitak jednog dela svoj teritorije. Niko u Austriji se ne bi u to upustio".

Prema njegovim rečima, Srbija pokušava da pronađe kompromis prihvatljiv za obe strane. "Na kraju ne sme biti pobednika i gubitnika", rekao je srpski predsednik, kao i da Beograd Albancima nudi široku autonomiju, te da bi Kosovo dobilo mogućnost za samostalni pristup međunarodnim finansijskim institucijama.

On je rekao da se radi o rešenju istorijskog problema između Albanaca i Srba, koji traje vekovima, zbog čega se ne smeju preduzeti ishitreni koraci.

"Ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i SAD i pojedine evropske države istu priznaju, onda ćemo na Kosovu na duže dobiti zamrznuti konflikt", rekao je Tadić.

"Može se situacija među dva miliona Albanaca stabilizovati, ali će se istovremeno destabilizovati situacija deset miliona Srba", rekao je Tadić, kao i da postoji "mnogo Kosova", i to ne samo na Balkanu, već i u regionu Crnog mora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.