„Kosovo je zenica našeg oka, naša duša“

Izvor: Blic, 18.Mar.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kosovo je zenica našeg oka, naša duša“

ČIKAGO - „Kosovo je zenica našeg oka i naš Jerusalim“, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, govoreći na Viton koledžu u Čikagu, i dodao da „secesija neće uspeti”, ali je istakao da „ne postoji alternativa kompromisnom rešenju, do kojeg se može doći samo pregovorima”.

Podsećajući na martovski pogrom nad kosovskim Srbima 17/18. marta 2004. godine i na posledice koje su iz toga proistekle, Jeremić je ocenio da se problem Kosova suštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svodi na borbu za identitet.

„Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo. Ono je žila kucavica naše kulture i kolevka naših najdragocenijih svetinja”, rekao je Jeremić u ovoj najvećoj i najuticajnijoj hrišćanskoj evangelističkoj akademskoj instituciji u SAD.

„Mi Srbi s Kosovom imamo neraskidivu sponu”, naglasio je Jeremić i, citirajući preminulog patrijarha Pavla, istakao da je to „izvor naše duhovne tradicije i naše državnosti, srce i duša našeg naroda, neraskidiv deo našeg bića”.

„Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun”, precizirao je Jeremić, „naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbor i Ivo Džima, sve u jednom. O njemu noću sanjamo", dodao je Jeremić, „ono je zenica našeg oka, i naš Jerusalim”. Već tri godine, podsetio je Jeremić, demokratska Srbija se svom snagom odupire jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova koristeći isključivo mirna i diplomatska sredstva.

„Nismo preduzeli kaznene protivmere. Ali smo odlučili sledeće: da nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne priznamo secesiju, direktno ili indirektno”, naglasio je Jeremić.

Povezane vesti: Jeremić: Kosovo je zenica našeg oka, naš Jerusalim... Jeremić: Savet UN da podrži istragu o trgovini organima na Kosovu Jeremić: Srbija spremna za dijalog sa Kosovom Jeremić: Srbija odlična platforma za latinoameričke kompanije Jeremić: Priština još nije spremna za dijalog

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.