Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo je prioritet za EU u 2007."

Berlin, Priština -- EU će učiniti sve da ne dođe do novog nerazumevanja sa Srbijom, kaže nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Nemački ministar inostranih poslova je za "Bild am zontag" je rekao da će odmah na početku godine morati da se posveti pažnja Kosovu, jer je predstojeća odluka o budućem statusu Kosova tesno vezana za pitanje stabilnosti u regionu.

"EU, koja će na Kosovu preuzeti nadležnosti UN, želi da na Kosovu izgradimo društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sposobno za funkcionisanje u kojem će svi građani, Albanci kao i Srbi, moći da žive mirno i bezbedno", kazao je Štajnmajer.

Štajnmajer nije naveo kakav će tačno biti obim nemačkog angažmana na Kosovu, ali je rekao samo da će za njega biti potreban i novac i ljudi.

"Dovoljno je, međutim, da se prisetimo ratova na Balkanu tokom devedesetih godina i da bude jasno da je stabilnost na Balkanu veoma dragoceno dobro koje zaslužuje naš puni angažman", rekao je šef nemačke diplomatije.

Vodeće nemačke diplomate su proteklih sedmica u više navrata naglasile da će Kosovo biti "najhitniji i najteži problem tokom nemačkog predsedništva" EU.

Magazin "Špigl" je prošle sedmice, najavljujući nemačko predsedništvo, citirao stav ministra Štajnmajera da je za Kosovo teško moguće rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

Nemačka je 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

"Dobre mogućnosti za obe strane"

Portparol izaslanika UN za status Kosova Remi Durlo izjavio je da je će Marti Ahtisari ponuditi dobre mugućnosti i za Prištinu i za Beograd.

"Želimo da verujemo da će paket o statusu, koji će uskoro biti predložen, biti prihvaćen i od Prištine i od Beograda. Paket je od izuzetne važnosti i zbog toga je neophodno da pregovarački tim Kosova ostane jedinstven", rekao je Durlo za današnji prištinski dnevnik "Koha Ditore".

Izvori iz vlade Kosova rekli su za "Koha Ditore" da postoji mogućnost za promenu agende, to jest da će Ahtisari prvo podneti svoj paket generalnom sekretaru UN, a posle toga Prištini i Beogradu. Međutim, Durlo je isključio takvu mogućnost.

"Podnećemo paket Prištini i Beogradu, videćemo koji će biti njihovi komentari, a posle ćemo predlog predati višim nivoima", rekao je Durlo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.