Kosovo i put u EU odvojeni procesi

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i put u EU odvojeni procesi

Niko ne bi trebalo da očekuje da će Srbija učiniti ustupke u vezi sa Kosovom zbog procesa pridruživanja EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren i naglasio da su to odvojeni procesi koje treba držati razdvojenim i svakim se posebno baviti.

Ren je u intervjuu FoNetu istakao da je potpuno svestan važnosti Kosova u političkim raspravama u Srbiji i spoljnoj politici Beograda, ali je ukazao da „produžavanje agonije nikome neće pomoći" na Kosovu.

Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toga, prema njegovim rečima, EU očekuje da Savet bezbednosti UN „obavi svoj posao" i uskoro donese odluku o budućem statusu pokrajine.

„Zalažemo se za rešenje tog pitanja u Savetu bezbednosti. Želimo održivo rešenje, koje stvara demokratsko i multietničko Kosovo i osigurava regionalnu bezbednost", objasnio je Ren.

Povodom njegove nedavne poruke da Srbiji preti opasnost povratka 20 godina unazad, koja je samo nekoliko dana kasnije zamenjena najavom nastavka pregovora Beograda i Brisela, Ren je rekao:

„Želeli smo da podržimo demokratski razvoj Srbije i mislim da je fer što smo nagovestili kakve su mogućnosti nove demokratske vlade što se tiče evropskih integracija, ali i kakve su opasnosti ukoliko ne dođe do formiranja demokratske, evropski i reformski orijentisane Vlade Srbije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.