Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i portugalsko predsedavanje

Lisabon -- I Portugal, kao predsedavajući Evropske unije od 1. jula, baviće se problemom Kosova.

Portugal će se zalagati za rešenje statusa Kosova koje će biti prihvatljivo za sve, izjavio je u Briselu portugalski državni sekretar Mario Lobo Antuneš. On je predstavio program portugalskog predsedništva EU i rekao da bi bilo katastrofalno po EU da oko pitanja Kosova nastane podela i neke članice EU "podrže rešenje A, a druge se opredele za opciju B".

Portugalski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Žoze Sokrateš je u parlamentu u Lisabonu prethodnih dana rekao da će tokom druge polovine ove godine morati da se "preseče o osetljivim svetskim pitanjima koja se ne mogu odlagati - budućnosti Kosova, nuklearnom dosijeu Irana, krizi u Darfuru".

Visoki portugalski diplomatski zvaničnici su ovih dana, prema informacijama koje su agenciji Beta potvrđene u zvaničnim izvorima u Lisabonu, stavili do znanja da je "Kosovo problem koji zadaje najviše brige".

U Lisabonu se strahuje da bi, zbog rastuće zategnutosti na Balkanu, insistiranja Vašingtona da Kosovo brzo dobije nezavisnost i pretnje Rusije da će staviti veto u Savetu bezbednosti UN u slučaju nametanja rešenja, na Kosovu moglo doći do "najgoreg mogućeg scenarija", a to je nasilje, intervencija međunarodnih snaga, humanitarna kriza, talas izbeglica.

To bi, kako Lisabon strahuje, moglo dovesti u pitanje ključne ciljeve portugalskog predsedništva EU - usvajanje novog sporazuma o institucionalnom preustrojstvu EU, sprovođenje Lisabonske strategije o jačanju ekonomske i socijalne efikasnosti EU u okvirima mondijalizacije, kao i snažnija saradnja s Afrikom i Brazilom.

Lobo Antuneš je, na konferenciji za štampu u Briselu, naveo da je "Kosovo prioritet, Savet bezbednosti UN se time bavi, ali to nikako ne znači da EU ne treba time da se bavi. To nas zanima, u Evropi je, mi podržavamo Kosovo i tamo smo angažovani".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.