Izvor: B92, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo i EU su odvojene teme"

Beograd -- Božidar Đelić tvrdi da Brisel proces rešavanja statusa Kosova smatra odvojenim od procesa evropskih integracija Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da mu je komesar EU za proširenje Oli Ren, tokom poslednjeg susreta u Briselu, sasvim jasno stavio do znanja da ta dva procesa nisu povezana.

Đelić nije želeo da anticipira kakav će biti odgovor Srbije u slučaju da Kosovo unilateralno proglasi nezavisnost i za to dobije podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekih država, ali je dodao da su vlasti u Beogradu "spremne za sve mogućnosti".

Srbija je, prema njegovim rečima, u proces pregovora o budućem statusu Kosova ušla sa veoma nezavidne pozicije, ali je za godinu i po dana uspela da ojača svoju poziciju nastupajući na civilizovan i istinski evropski način.

"U međunarodnim odnosima nema mesta za osećanja i veru, postoje samo interesi i aktivnost. To je ono što Srbija radi u ovom trenutku - ona pokazuje, ne samo šta je njen interes, nego i šta je interes Evrope. Srbija mnogo aktivnije pristupa kontaktima i onome što je prava argumentacija koja je zasnovana na pravu i činjenicama, a ne na uvredama", rekao je srpski vicepremijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.