Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo glavna tema na samitu u Brnu

Brno -- U Brnu održava se 14. samit šefova država srednje, istočne i južne Evrope. Budući status Kosova glavna tema.

Samit u Brnu, na kojem Srbiju predstavlja predsednik Boris Tadić, počeo je uz učešće 15 umesto 18 šefova država. Unapred su se zbog bolesti i obaveza izvinili predsednici Slovenije i Nemačke, a predsednik Ukrajine Viktor Juščenko noćas je u poslednjem trenutku otkazao učešće zbog zaoštravanja političke krize u Ukrajini.

Prvi radni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dan samita šefova država centralne, istočne i južne Evrope u Brnu protekao je u znaku bolnih tema regiona, a najviše duge i detaljne rasprave o Kosovu, kazao je večeras domaćin samita češki predsednik Vaclav Klaus.

"Govorili smo o bolnim tačkama našeg regiona i vodili duge rasprave o Kosovu sa svih mogućih strana, a vrlo opširno je poziciju Srbije objasnio predsednik Boris Tadić", preneo je novinarima Klaus atmosferu popodnevnog dela plenarnog zasedanja koje je održano iza zatvorenih vrata.

Tadić je, objašnjavajući svojim kolegama da Srbija neće i ne može da se odrekne Kosova i svog suverenitea ni svoje evropske budućnosti, precizirao da Srbija ne želi da se meša u privredni razvoj u pokrajini.

"Na Kosovu leži identitet mog naroda, tamo su koreni naše kulture, trećina stanovnika je srpske narodnosti. Kosovo je osnova istorije Srbije i zato ne možemo da ga se odreknemo", podsetio je Tadić.

Slovački predsednik Ivan Gašparovič naglasio je da bi Savet bezbednosti UN trebalo da teži tome da status Kosova reši konsenzusom i najavio da će takvo jedinstveno rešenje podržati i Slovačka.

"Na Savetu bezbednosti UN je da o Kosovu odluči tako da ne bude oštećena nijedna strana u tom sporu", kazao je slovački predsednik u svom govoru na samitu.

Slovački premijer Robert Fico založio se danas za što brže usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"Brzo usvajanje rezolucije o Kosovu je neizbežno da se preduprede nekontrolisani procesi i jednostrani koraci od strane Kosova, Srbije ili međunarodne zajednice", kazao je Fico na konferenciji šefova Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja-članica i kandidata za Evropsku uniju u Bratislavi.

Slovački premijer nije danas pomenuo svoje ranije zahteve da se da još prostora za pregovore Beograda i Prištine, samo je naglasio da bi Slovačka želela da se u budućoj rezoluciji više uzmu u obzir srpski interesi, prenela je slovačka agencija SITA.

"Zvanični stav EU je drugačiji od stava naših partnera (u Srbiji)", upozorio je Fico.

Na samitu učestvuju predsednici Austrije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Moldavije, Makedonije, Srbije, Slovačke, Poljske i Rumunije.

Novinari se žale što ne mogu do Tadića

Češki novinari bune se što im je na samitu srednjeevropskih predsednika u Brnu onemogućeno da izveštavaju kako valja, a ne mogu ni da dođu do izjava predsednika, pre svega Borisa Tadića, za koga u Brnu, zbog vruće teme Kosova, vlada izuzetno interesovanje.

Za medije su, osim današnje ceremonije otvaranja na centralnom trgu u Brnu, bili otvoreni samo početak prve plenarne sednice i uvodna izlaganja domaćina samita, predsednika Vaclava Klausa i českog premijera Miroslava Topolaneka.

Nakon tih dvadesetak minuta kamere i fotoreporteri, koji su snimali početak, ispraćeni su ljubazno, ne samo iz sale, već i iz zgrade, u pres centar na obližnje sajmište.

Jedina konferencija za novinare, i to samo sa domaćinom samita i makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim, koji će biti domaćin okupljanja 18 šefova država srednje, istočne i južne Evrope za godinu dana, predviđena je tek za subotu, na kraju samita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.