Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo će okončati beznađe Srbije"

Vašington -- Rešenje pitanja konačnog statusa Kosova okončaće nesigurnost i beznađe kosovskih Srba i Srbije, smatra Agim Čeku.

"Oslobodiće Srbiju mitološkog tereta i otvoriće vrata pravoj politici i ekonomskom razvoju", navodi kosovski premijer. Čeku je u autorskom tekstu za današnji Vašington post napisao i da je Kosovu potrebna nezavisnost kako bi počelo rad na svojim ekonomskim potencijalima i evropskim integracijama.

Čeku je rekao i da Kosovo čini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve što može da pomogne Srbiji: "Pristali smo na odlaganje odluke o konačnom statusu do posle opštih izbora u Srbiji u januaru. To je naš način da kažemo da podržavamo demokratsku Srbiju."

Kosovski premijer je naveo da je regionu potrebna evropski orijentisana Srbija, kako bi napredovao i kako bi se međunarodna zajednica oslobodila "tereta intervenisanja".

"Priznavanje nezavisnosti Kosova zatvorilo bi crna poglavlja balkanske istorije i stvorilo priliku za novu i održivu regionalnu bezbednost. To, za Ameriku i svet, predstavlja šansu za novu uspešnu spoljnopolitičku priču", smatra Čeku.

Merkel: Evropa mora da preuzme odgovornost za Balkan

Nemačka namerava da u prvoj polovini 2007. godine proces određivanja statusa Kosova prati tako da on pomogne Kosovu, ali i da obezbedi da Srbija i region nastave demokratski razvoj, rekla je danas u Berlinu savezna kancelarka Angela Merkel.

Nemačka 1. januara 2007. preuzima, posle Finske, šestomesečno predsedništvo Evropskom unijom.

U razgovoru sa stranim novinarima akreditovanim u Berlinu, savezna kancelarka je najavila da će, kada je o rešavanju pitanja Kosova i o stanju na Balkanu reč, posebna pažnja biti posvećena "uspešnoj saradnji EU i NATO, s obzirom da treba računati sa daljim prisustvom vojnih snaga u regionu".

Angela Merkel je istakla da u predstojećem periodu Evropa mora da pokaže da je sposobna da preuzme odgovornost na Balkanu.

Prema želji EU, formulisanoj u letos sačinjem planu, nakon utvrđivanja statusa Kosova, misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu, UNMIK, trebalo bi da zameni misija EU čija bi osnova za delovanje bila posebna rezolucija Saveta bezbednosti UN i koja bi imala znatna ovlašćenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.