Izvor: B92, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: UN o predlogu, EU u potrazi

Priština -- Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra novi predlog rezolucije o Kosovu.

Autori novog predloga su SAD i zemlje Evropske unije. Istovremeno, agencija Tanjug, pozivajući se na evropske diplomatske izvore u Briselu, navodi da je EU u potrazi za rešenjima i modalitetima nastavka pregovora o statusu Kosova za koje veruje da su još mogući na osnovu plana Martija Ahtisarija. U tom kontekstu ocenjuje se da je veoma značajna diplomatska ofanziva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj će Srbija biti naredne nedelje.

Premijer Srbije, koji će u ponedeljak boraviti u Portugalu, zemlji koja predsedava EU, u pisanoj izjavi medijima naveo je da će liderima te zemlje obrazložiti glavne političke stavove Srbije o Kosovu. Vojislav Koštunica navodi da Srbija želi da, na osnovu rezolucije 1244, što pre počnu pravi razgovori o uređenju pokrajine.

"Vlada Srbije očekuje od EU da principijelno i saglasno najvažnijim načelima međunarodnog prava podrži nepromenjivost državnih granica Srbije. Nije u interesu Evrope da se kršenjem Povelje UN na teritoriji Srbije pokušava stvoriti još jedna albanska država. To bi izazvalo dugoročnu nestabilnost celog regiona, što nikako ne može predstavljati autentičan interes Evrope", navodi Koštunica.

Posle Portugala Koštunica putuje u Nemačku, a u diplomatsku ofanzivu Srbije uključene su i posete ministra spoljnih poslova Ljubljani, Beču, Madridu i Lisabonu.

EU: Ima opasnih opcija

Stav EU je da je najbolje i poželjno da rešenje za status Kosova bude nađeno u okviru SB UN jer bi opredeljenja za jednostrano proglašenje nezavisnosti ili podelu pokrajine bila opasna, preneli su Beti diplomatski izvori EU u Briselu.

Isti izvori ocenili su da će iduća nedelja i rasprava o novom predlogu rezolucije u SB UN biti presudni da se, uz najsnažniji pritisak na Rusiju i Srbiju, sagleda može li se nazreti izlaz iz zategnute, ali još ne bezizlazne situacije. EU zasad nikako ne želi da u prvi plan izbije "opasna opcija" jednostranog proglašenja nezavisnosti.

EU se iz mnogih razloga protivi i podeli Kosova, pre svega zbog opasnosti za stabilnost regiona i dalju "balkanizaciju Balkana". Odbačena su i nagađanja da bi podela mogla značiti "federaciju Albanije i dela Kosova", uz pripajanje severnog Kosova Srbiji, čime bi se izbeglo stvaranje novih malih država i dala veća šansa Kosovu da opstane ekonomski i očuva evropsku perspektivu.

"Plan nepredviđene mogućnosti"

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio za B92 da međunarodna zajednica ima tzv. plan nepredviđene mogućnosti za Kosovo.

Plan bi bio primenjen u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Ivanko, međutim, nije želeo da otkrije detalje tog plana, ali je naveo i da među kosovskim Albancima zbog neispunjenih obećanja ima nezadovoljstva.

"Problem koji postoji na Kosovu je da su politički lideri na Kosovu dali neka obećanja zasnovana na obećanjima međunarodne zajednice. Međunardna zajednica nije bila sposobna da to ispuni, a samim tim ni privremene institucije to nisu mogle da ispune. Naravno da se osećaju isfrustrirano", kaže Ivanko.

"Kada ćemo imati izbore na Kosovu još se ne zna, ali kad god oni bili, glasači će se sećati ko je šta obećao kako bi bila obezbeđena stabilnost. Nama je rešenje za status Kosova potrebno što je moguće pre", dodaje Ivanko.

Iako je jedan od scenarija koji se spominje jednostrano proglašenje nezavisnosti, Ivanko smatra da do toga neće doći: "Svi to tumače kao plan B, mislim da se još uvek svi drže plana A, odnosno da sve mora da prođe kroz Savet bezbednosti. Poslušajte predsednika Sejdijua i premijera Čekua oni uvek govore da je nabolje rešenje za Kosovo rezolucija SB".

Na pitanje B92 šta će međunarodna zajednica da uradi u slučaju unilateralnog priznanja nezavisnosti, Ivanko odgovara: "Ne bih da odgovorim na to pitanje, jer je naša pozicija da želimo rezoluciju SB-a što pre. Naravno, mi imamo plan nepredviđene mogućnosti, ali mi ne želimo da o tome govorimo u javnosti - zato se i zove plan nepredviđene mogućnosti".

Glavni problem što se tiče severa Kosova, po mišljenju portparola UNMIK-a jeste taj što nema saradnje između Prištine i tog dela pokrajine.

Ivanko smatra da je u interesu Beograda da insistira na rešenju za Kosovo u kome će prava Srba biti zaštićena, odnosno u kome će Srbi moći da nađu posao i zarađuju novac: "Milan Ivanović i Marko Jakšić ne govore u ime svih Srba na Kosovu, postoje mnogo drugih ljudi koji govore u ime Srba, pogotovu mladih koji misle da imaju ekonomsku budućnost na Kosovu, a ne da budu izbeglice u Srbiji. Srbija već ima mnogo izbeglica. Da li želite još?"

Ivanko kaže i da je zbog toga u interesu Beograda da insistira na rešenju za Kosovo u kome će prava Srba biti zaštićena, odnosno u kome će Srbi moći da nađu posao i zarađuju novac. "Bez konačnog statusa nećete imati ekonomski razvoj, mnogi strani investitori će doći na Kosovo, ali tek kada se reši status", tvrdi Ivanko.

Koha ditore: Datum do koga Kosovo čeka

Određivanje konačnog datuma do kog bi Kosovo čekalo rešavanje statusa ostaje jedina opcija, jer izgleda da su sada iscrpljene gotovo sve iluzije da će Kosovo postići nezavisnost preko rezolucije Saveta bezbednosti UN, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

List prenosi izjave dvojice bivših premijera Kosova, Bajrama Redžepija i Bajrama Kosumija koji se zalažu da se odredi vremenska granica za rešavanje budućeg statusa te pokrajine.

"Zajedno sa međunarodnim faktorima, Amerikancima i Evropljanima, mora se pokušavati odrediti datum dokle ćemo čekati. Aktuelna situacija je neprihvatljiva", je rekao Redžepi i dodao da uzimajući u obzir stavove Rusije "treba tražiti druge alternative".

"Ako se u SB ne odobri ovaj nacrt rezolucije, onda bi rok za proglašenje nezavisnosti mogao biti novembar ove godine. Ako se nacrt rezolucija odobri i ako će ona predvideti četiri meseca pregovora, onda bi rok bio prvi dan posle isteka ovog roka", rekao je Kosumi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.