Izvor: B92, 23.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Svi čekaju predlog

Beograd -- Pregovarački tim Beograda nije upoznat s detaljima razgovora glavnog pregovarača UN-a Martija Ahtisarija i članova Kontakt-grupe.

Iako je Ahtisari još u subotu razgovarao sa članovima Kontakt-grupe, zvanični Beograd još nije upoznat sa detaljima tog razgovora, ali ni s idejama specijalnog izaslanika o statusu Kosova. U takvoj atmosferi predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković Ivić iznela je pretpostavku da su Ahtisarijeve ideje usmerene ka nekoj vrsti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnosti.

"Videćemo da li će on s obzirom da je pretrpeo dosta velike kritike od naše strane te stvari promeniti i da li će se povinovati dikatatu realnosti, jer vidite diktat realnosti je vrlo važan", kaže ona.

"Mi možemo da imamo strepnju s jedne strane, ali možemo takođe da imamo i realnu nadu da će se gospodin Ahtisari postaviti drugačije", kaže predsednica Koordinacionog centra.

Srpski pregovarački tim nema odgovor na tvrdnje da Moskva traži od Srbije da umanji svoje zahteve, ukoliko želi njenu pomoć: "Ja ga nisam dobila, ja ga sad čujem od vas, kada ga dobijem onda ću imati malo jasniju sliku o tome i moći ću da porazgovaram i sa ruskim amasadorom koji je, uostalom, u vrlo bliskom kontaktu i sa mnom", kaže Sanda Rašković-Ivić.

Sutra se navršava godina dana od kada je Savet bezbednosti UN odobrio da počnu pregovori o budućem statusu Kosova. Prema planu Kontakt-grupe, koji je podržao Savet bezbednosti, pregovori bi trebalo da se okončaju do kraja 2006. godine.

Čeku: Pravo vreme

Međutim, ne čeka samo Beograd odgovore. Iz Prištine poručuju da neće postavljati ultimatume, ali da će tražiti da se i njihov glas čuje i poštuje.

Premijer Kosova Agim Čeku kaže da je sada pravo vreme da se reši status Kosova.

"Čekamo predloge specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija i njih ćemo ozbiljno razmotriti da bismo se osigurali da su u skladu sa voljom gradjana Kosova", rekao je Čeku u redovnom nedeljnom obraćanju preko Radio Kosova i istakao da taj proces "mora biti transparentan".

Simić: Konfuzija u pregovorima

Istovremeno, u Beogradu se nadaju da rešenje neće biti nađeno do kraja godine i podsećaju na podršku koju Srbija ima od Rusije i Kine. Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da u pregovorima o statusu Kosova postoji zastoj i konfuzija.

"Taj zastoj se ne može drugačije objasniti nego konfuzijom i iščekivanjem šta će se dalje desiti u Kontakt-grupi. Sada je jasno da u Kontakt-grupi nema jedinstvenog stava ni o rokovima niti o načinu rešavanja problema, ali to ne znači da se uz neki razuman razgovor vremenom do tog stava ne može doći", rekao je Simić.

Simić je za BBC dodao da Beogradu nije u interesu da Kontakt-grupa prestane da radi i da bude trajno podeljena.

"Beogradu je u interesu da glavni svetski faktori shvate šta je realnost na Balkanu, a to je da li ćemo, protivno principima koji su do sada važili, pri raspadu SFRJ, stvoriti novu ekstradržavu, koja će, onda, za sobom povući lančanu reakciju, ili ćemo se držati tih principa i smiriti albanski secesionizam koji je dobio krila posle rata iz 1999. koji je NATO vodio protiv SRJ", kaže Simić.

O pregovorima u Beču i u rubrici Drugi pišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.