Izvor: B92, 24.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Šta da radi Srbija

Vašington -- S približavanjem početka pregovora o Kosovu, množe se ocene i komentari o pregovaračkim pozicijama Beograda i Prištine.

Direktor Odeljenja za istočnoevropske studije u centru Vudro Vilson, Martin Šlesinger kaže da Srbija tokom pregovora o statusu Kosova može maksimalno da iskoristi svoje pregovaračke adute.

"Beograd treba da bude istrajan i odlučan u iznošenju svojih stavova, ali i da postupi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice i uhapsi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužene za ratne zločine, što bi bilo od značajne pomoći Beogradu na političkom i, kasnije, na ekonomskom planu. Srbija treba i da tesno koordiniše svoja nastojanja u vezi s Kosovom ne samo s Briselom i Vašingtonom, već i sa Makedonijom, Grčkom, Bugarskom i Albanijom jer bi eventualna nezavisnot Kosova imala regionalne posledice", kaže on.

"U nedostatku efektivnih lobirajućih nastojanja Srbije, bilo bi dobro da Beograd uputi izaslanike u Vašington koji bi izneli stavove srpske strane koje bi američki političari mogli da razumeju i prihvate. Ambasada Srbije i Crne Gore obavlja svoj deo posla, ali to nije dovoljno imajući na umu važnost kosovskog pitanja. Srpski emisari što češće treba da razgovaraju s ključnim ljudima u Kongresu i u Beloj kući", kaže Šlezinger.

Ekonomski tim za Kosovo

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić odlučili su na današnjem sastanku o formiranju Ekonomskog tima za Kosovo i jug centralne Srbije, saopšteno je iz Saveta ministara.

Na čelu tima biće predsednik međunarodne kompanije ABS Holding Nenad Popović, a u njemu će biti devet eksperata zaduženih za različite oblasti. Zadatak tima je izrada dugoročne strategije ekonomskog razvoja Kosova i juga Srbije i učešće u ekonomskom delu pregovora o statusu Kosova, precizira se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.