Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo - Srbi kao partneri

Kosovska Mitrovica -- Predstavnici EU i SAD sastali su se i s članovima Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Sa članovima Liste sastali su se i predstavnici Finske i Nemačke, sadašnje i buduće predsedavajuće Unije. Oliver Ivanović, nosilac Liste, za B92 kaže da se razgovaralo o bezbednosti Srba i decentralizaciji vlasti na Kosovu. On kaže da je, iz dosadašnjih razgovora, jasno da je cilj međunarodne zajednice multietničko Kosovo i da će Evropska unija i dalje tamo imati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << određenu ulogu.

"Njihov je stav vrlo jasan, da multietničnost podrazumeva da Srbi ostaju. Sve je jasnije da oni insistiraju na tome da u nama imaju partnera. Podrazumeva se da bismo u tom slučaju morali biti deo institucija i uticati, uz njihovu pomoć, na pravilan tretman", kaže on.

"Rekli su nam, otprilike, da privremene institucije neće imati isključivu ulogu u primeni, već da će ta uloga biti delimično u rukama nove međunarodne misije, u kojoj će Evropska unija imati značajnu ulogu", kaže Ivanović.

"To znači da će oni i nadgledati i kontrolisati, ali i sankcionisati, što je bitna razlika od onog što je UNMIK imao za misiju do danas", rekao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.