Izvor: B92, 28.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Početak rada istražitelja

Priština, Kosovska MItrovica -- Specijalni četvoročlani tim istražitelja UN za ispitivanje okolnosti i događaja koji su 17. marta doveli do nasilja na severu Kosova počeće danas da radi.

To nasilje je dovelo do smrti ukrajinskog policajca i povređivanja oko 150 pripadnika međunarodnih policijskih snaga i civila. Zvaničnici u Prištini ne žele da komentarišu ove najave. Kako je ranije potvrdio savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Milorad Todorović, tim je u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doputovao u Prištinu.

Nadležni istražni organi već vode posebnu istragu o ovim događajima, a pred međunarodnim tužiocem se nalaze krivične prijave za terorizam protiv 20 Srba, tako da još uvek nije jasan mandat ekipe istražitelja.

Nemiri kao i direktan sukob građana sa pripadnicima snaga bezbednosti, predstavljao je najteži poremećaj bezbednosti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Tokom nemira Srbi su se žestoko sudarili prvo sa međunarodnom policijom, a onda i sa Kforom.

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban imenovao je početkom nedelje četvoročlani tim, koji će voditi istragu o seriji događaja koji su usledili nakon što je UN policija upala u zgradu suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici i uhapsila srpske sudije koji su protestovali tražeći da se vrate na radna mesta.

Tadić očekuje objektivnu istragu

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će istražitelji UN sprovesti objektivnu istragu o incidentima koji su se dogodili na Kosovu 17. marta.

Tadić je rekao da u UN i među predstavnicima svetske organizacije ima "mnogo objektivnih ljudi", poput regionalnog administratora UNMIK-a Džerarda Galučija, koji je svojevremeno optužio Kfor i UNMIK za prekomernu upotrebu sile prilikom upada u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici gde su bili Srbi.

"Naravno, ima i ljudi u UN, kao i u svim državama sveta, koji nisu najobjektivniji, ali verujem da će ova istraga biti objektivna", kazao je Tadić novinarima u Beogradu.

Ministarstvo za KiM: Istražiti ulogu SAD

"Tim istražitelja UN mogao bi već danas da ustanovi ulogu Vašingtona i predstavnika UNMIK-a u kreiranju i sprovođenju nasilja na Kosovu 17. marta, ali samo ako im se omogući temeljena i nepristrasna istraga, saopštila je kancelarija srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Ta kancelarija je precizirala da su nasilje operativno sproveli američki državljani Lari Rosin, zamenik šefa UNMIK-a, Lari Vilson - komesar UNMIK-a i Geri Smit, koji je šef za specijalne operacije UN policije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istražitelji UN danas počinju da rade na Kosovu

Izvor: Press, 28.Apr.2008

Specijalni četvoročlani tim istražitelja UN za ispitivanje okolnosti i događaja koji su 17. marta doveli do nasilja na severu Kosova počeće danas da radi..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.