Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Kako će reagovati EU

Beograd, Novi Sad -- Predsednik Srbije uveren da će EU u vezi s Kosovom pokazati odmerenost. EU se zalaže za evropske vrednosti na Kosovu.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras poručio je sinoć da rešenje statusa Kosova mora biti u skladu sa osnovnim evropskim vrednostima, a to su sloboda, demokratija i poštovanje ljudskih prava. "Potrebno je naći održivo rešenje statusa Kosova koje će poštovati evropske vrednosti", naglasio je Ljoveras na svečanosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je, čitajući poruku predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, ukazao na to da EU ne podrazumeva samo ekonomsku moć i bogatstvo, već i negovanje zajedničkih vrednosti.

Boris Tadić očekuje odmerenost. "Ono što je bila istorijska karakteristika EU u poslednjih 50 godina jesu odmerenost, nastupanje korak po korak i pažljivo promišljanje o odlukama koje će biti donete kako bi se obezbedila dugoročna stabilnost", rekao je Boris Tadić na svečanosti povodom 50-godišnjice potpisivanja Rimskih sporazuma.

"Upravo u danima kada se Srbija suočava sa izazovima, pre svega u pregovorima o statusu Kosova, očekujem da će evropske zemlje pokazati svoj metod i svoj politički način i povodom ovog izazova s kojim se Srbija suočava", naglasio je predsednik Srbije u Beogradu.

Ljoveras i Andreas Cobel, ambasador Nemačke, predsedavajuće EU, poručili su da su Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU, ali su istakli da brzina njihovog uključenja u tu zajednicu evropskih naroda zavisi isključivo od njih samih.

"Spremni smo da vam pružimo pravnu, tehničku i finansijsku pomoć, ali je odlučujući impuls za članstvo u Evropskoj uniji u vašim rukama", naglasio je Ljoveras.

Andreas Cobel je rekao da evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana nije puki san, već da je ostvariva u bliskoj budućnosti. "Srbija je dobrodošla u Evropsku uniju, ali odluka o tome je, pre svega, na njenom narodu i njenim političarima", naglasio je Cobel.

Kacin: EP će usvojiti Ahtisarijev predlog

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin izjavio da veruje da će plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija dobiti većinu u Evropskom parlamentu.

"Atisarijev plan je korak dalje ka proširenju Evropske unije na čitav prostor zapadnog Balkana", rekao je Kacin.

"Moj lični stav je da moramo što pre proširiti EU od Ljubljane do Soluna, rekao je poslanik grupacije evropskih liberala ALDE, kao i da sada treba napraviti korak dalje da albanska većina bude primorana da preuzme odgovornost za razvoj svih manjina, a pre svega srpske".

Poslanik Evropskog parlamenta iz Sloveniji smatra da će se tada postići i dogovor i o tome da se "umesto reči, koja je do sada upotrebljavana u predlogu izveštaja 'nezavisnost', upotrebi novi izraz 'kontrolisani suverenitet'".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.