Izvor: B92, 03.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Još bez odluke o izborima

Beograd -- U Prištini još nije doneta odluka o tome da li će na teritoriji Kosova biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora.

Međutim, portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je najavio da će odluka o izborima biti doneta veoma brzo. Ivanko je, takođe, odbacio navode da UNMIK o tom pitanju tajno pregovara sa Beogradom. Naš zvaničan stav je da samo UNMIK može organizovati izbore na Kosovu, barem za sada, rekao je Ivanko.

Portparol UNMIK-a najavio je seriju konsultacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNMIK-a sa Kontakt grupom i EU o tome kakav stav zauzeti u vezi sa narednim srpskim izborima i njihovim održavanjem na teritoriji Kosova.

Ivanko je odbacio spekulacije da UNMIK iza scene pregovara sa Beogradom o tom pitanju.

"Imamo regularne kontakte sa Vladom Srbije, preko naše kancelarije u Beogradu, ali ja nemam saznanja o bilo kakvim pregovorima povodom izbora", rekao je Ivanko.

UNMIK je do sada dozvoljavao održavanje izbora u većinski srpskim sredinama na Kosovu, naglašavajući da ne učestvuje u njihovoj organizaciji, ali bezbednosno ih pokrivajući iz drugog plana.

Ova formula će biti najverovatnije primenjena i 11. maja.

Pomalo paradoksalno, nakon proglašenja nezavisnosti, organizovanje srpskih izbora na Kosovu, odnosno učešće kosovskih Srba na izborima, može dobiti i zvaničnu formu ukoliko, kako se to očekuje, do sredine ovog meseca bude bio usvojen novi kosovski ustav, čiju je završnu verziju juče odobrio izaslanik EU Piter Fejt.

Ovim ustavom, za kosovske Srbe je predviđena mogućnost posedovanja dvostrukog državljanstva, što im, po automatizmu, omogućava pravo učešća na srpskim izborima.

"Vlada Srbije donela odluku"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je Vlada Srbije usvojila odluku o organizovanju parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i na teritoriji Kosova.

Samardžić je, na konferenciji za novinare posle sednice, rekao da će Vlada Srbije uputiti dopis UNMIK-u sa zahtevom za održavanje tih izbora zbog komplikovane procedure oko njihove organizacije.

On je naveo da su izbori raspisani za celokupnu teritoriju Srbije, pa prema tome odnose se i na teritoriju Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.