Kosovo: Hrvati razmatraju, Rumuni ne prihvataju

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Hrvati razmatraju, Rumuni ne prihvataju

Iako je Avganistan već priznao Kosovo, u većini zemalja još nemaju stav o proglešenju nezavisnosti.

Braun: Uzeti u obzir stavove Srbije

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je danas da stavovi Srbije treba da budu uzeti u obzir bez obzira na način na koji će svet reagovati na proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Ovo su teški dani. Postoji neizvesnost, pošto je stav Srbije u vezi sa onim što su na Kosovu proglasili kao nezavisnost... nešto što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mora uzeti u obzir", rekao je Braun na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da Britanija razume da Srbi "imaju teškoće u vezi sa odlukom" Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti, ali je ponovio da je London dugo vodio politiku u korist nadzirane nezavisnosti Kosova.

U vezi sa odlukom koja treba da bude doneta u Briselu, Braun je rekao da će to biti "evropska odluka koja treba da bude objavljena popodne na sastanku ministara spoljnih poslova", ali je dodao da ne želi da "opterećuje rezultat sastanka".

Velika Britanija želi da sa evropskih partnerima, od kojih neki ne žele da priznaju nezavisnost Kosova, postigne jedinstven stav o Kosovu

Lajčak i Krivokapić o Kosovu

Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu sa predsednikom parlamenta Crne Gore Rankom Krivokapićem o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Razmatrajući Deklaraciju o nezavisnosti koju je juče usvojio parlament Kosova, Lajčak i Krivokapić su zaključili da taj "događaj ne može narušiti nade regiona za pristupanje EU".

Kako je saopšteno iz OHR-a, Lajčak i Krivokapić su se složili da evropski put i integracije moraju ostati u središtu pažnje regiona.

"Nijedan problem BiH nije na bilo koji način vezan za Kosovo i njegov status. Svaki pokušaj da se na veštački način poveže Kosovo sa Bosnom i Hercegovinom, ili njenim sastavnim delovima, mora biti odlučno odbačen", izjavio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, BiH ni u kom slučaju nije talac Kosova niti se može dovesti u pitanje u skladu sa međunarodnim zakonom.

Hrvatski državni vrh razmatrao razvoj političkih prilika

Predsednici hrvatske države, vlade i parlamenta, Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić, sastali su se danas kako bi razmotrili najnoviji razvoj političkih prilika na Kosovu i u regionu, saopšteno je danas iz Kancelarije za odnose s medijima hrvatske vlade.

Na sastanku je ocenjeno kako nove političke prilike na jugoistoku Evrope nalažu punu pažnju i odmerenost, a učesnici sastanka su izrazili nadu da će sve strane u ovom važnom trenutku iskazati suzdržanost i voditi računa o dugoročnim interesima za očuvanje i jačanje mira, stabilnosti i saradnje u ovom delu Evrope, navodi se u saopštenju.

"Dogovoreno je da hrvatska vlada, u skladu s ustavnim obavezama, na odgovarajući način nastavi da prati i analizira razvoj situacije, posebno u sklopu interesa Hrvatske, kao zemlje u postupku pridruživanja EU, da svoje spoljnopolitičke odluke usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i pristupom ostalih učesnika evroatlantskih integracijskih procesa", navedeno je dalje.

U tom sklopu, naglašena je odgovornost institucija Kosova za punu zaštitu bezbednosti svih građana i posebno manjinskih zajednica na Kosovu u skladu s odredbama plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i osnovnih načela Kontakt grupe, upozorava se u dokumentu.

Takođe je zaključeno da će, "nakon kompletne ocene svih relevantnih faktora i učinaka odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova, rukovodeći se temeljnim interesima Hrvatske, kao i načelima i stavovima zajedničke spoljne politike bezbednosti EU, kao i stavovima međunarodne zajednice, hrvatska vlada pokrenuti odgovarajući postupak u skladu s Ustavom RH".

Učesnici sastanka, navodi se dalje u saopštenju, procenili su kako je posebno važno "posvetiti punu pažnju političkim stavovima Republike Srbije, u uverenju da će potvrđeni demokratski i proevropski potencijali Srbije, kako su iskazani i na nedavnim izborima, nastaviti izgrađivati modernu evropsku Srbiju kao učesnika i faktora trajnog mira i saradnje na jugoistoku Evrope".

U saopštenju su potvrđeni spremnost i interes da Hrvatska i Srbija nastave da razvijaju svestrane međusobne odnose u skladu s višestruko potvrđenim opredeljenjima dve zemlje da svoje dobrosusedske odnose zasnivaju na evropskim standardima i načelima ravnopravnosti i uzajamnosti.

Na sastanku je iskazano očekivanje da će demokratsko, stabilno, multietničko i evroatlantskim integracijama okrenuto Kosovo, s punom vladavinom prava i zaštitom manjinskih i ljudskih prava, biti aktivan faktor trajnog mira, stabilnosti i saradnje na jugoistoku Evrope, navodi se na kraju saopštenja koje je objavila hrvatska vlada.

Rumunske stranke protiv priznavanja nezavisnosti Kosovu

Poput rumunske Vlade i opozicione partije smatraju da je priznavanje Kosova nedopustiivo.

Predsednik rumunske opozicione Socijaldemokratske partije (PSD) Mirča Džoana rekao je danas da je neprihvatljivo što se u odsustvu zvanične izjave iz Rumunije o nezavisnosti Kosova izjasnio jedino Demokratski savez Mađara iz Rumunije.

Džoana je oštro kritikovao Demokratski savez Mađara (UDRM) jer je, iako je članica vladajuće koalicije, izrazio stav koji je suprotan zvaničnom stavu Rumunije. On je, takođe, rekao da je neprihvatljivo to što su poslanici Mađara u rumunskom parlamentu učestvovali u Prištini na ceremoniji proglašenja nezavisnosti Kosova.

Lider socijaldemokrata je precizirao da PSD podržava zvaničan stav rumunskih vlasti o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Džoana je upozorio vlasti da bilo koja inicijativa o učešću Rumunije u misiji Evropske unije na Kosovu treba da bude usvojena u rumunskom parlamentu. O daljem prisustvu rumunskih policajaca koji se nalaze na Kosovu, takođe mora da odluči parlament, naveo je Džoana.

Predsednik Demokratske liberalne partije Emil Bok izjavio je danas da Rumunija mora da zauzme jedinsteni stav, koji je u više navrata izneo rumunski predsednik Trajan Basesku, da ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Demokratska liberalna partija se u rumunskoj javnosti smatra bliskom Baseskuu i naziva "predsedničkom partijom".

Potpredsednik Partije Velika Rumunija George Funar je ocenio danas da stav UDMR u vezi sa priznanjem Kosova i planovima o teritorijalnoj autonomiji rumunskih Mađara ugrožava nacionalnu bezbednost Rumunije.

On je rekao da treba suditi svima koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost države, o čemu su "Srbi, nažalost, vrlo kasno počeli, tek danas, misle".

Predstavnik vladajuće Nacionalne liberalne partije Radu Kampeanu izjavio je danas da bi Demokratski savez Mađara, ako nastavi da se protivi zvaničnom stavu Rumunije o Kosovu, trebalo da izađe iz vlade.

Španija: Nećemo priznati Kosovo

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos izjavio je u Briselu da će na današnjem sastanku Saveta ministara EU insistirati na tome da se u zaključcima sa sastanka uvaže stavovi Madrida, koji je najavio da neće priznati otcepljenje Kosova jer taj čin smatra nezakonitim.

"Nećemo priznati jednostrani akt koji je juče donela skupština Kosova", izjavio je Moratinos pred početak sastanka Saveta ministara EU, objasnivši da "taj akt ne poštuje principe međunarodnog prava".

Šef španske diplomatije izrazio je nadu da će, uprkos tome, uspeti da se održi visok stepen jedinstva unutar Evropske unije.

Moratinos je objasnio da bi Španija mogla da pristane na nezavisnost Kosova samo ako bi ona bila postignuta u saglasnosti s Vladom Srbije ili odlukom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"U suprotnom, doći će do podele u međunarodnoj zajednici, s negativnim posledicama za čitav region", upozorio je španski ministar.

On je istakao da sve veće zemlje regiona koje okružuju zapadni Balkan - Rumunija, Grčka, Bugarska, Slovačka i Kipar - neće priznati otcepljenje Kosova jer, kako je rekao, dobro poznaju tamošnju situaciju.

Za Španiju, koja je geografski udaljena, pitanje Kosova je, pak, pitanje poštovanja međunarodnog prava, istakao je španski šef diplomatije.

Austrija: Ne radi se o trci ko će pre priznati Kosovo

Ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik očekuje zajedničku liniju i jedinstveno angažovanje EU u vezi sa Kosovom.

"Ne radi se o trci ko će prvi priznati Kosovo. Mi ćemo sa našim partnerima u EU sinhronizovano delovati, uz razumevanje da svaka država pojedinačno, u skladu sa sopstvenim nacionalnim procesom, odluči o priznavanju", objasnila je ona uoči sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU na pitanje kada će Austrija priznati Kosovo.

Ona je izrazila uverenje da će Evropska unija nastaviti da ima zajednički stav i jedinstveno delovanje po pitanju Kosova.

"Da Evropska unija u ovom pitanju deluje jedinstveno i uz zajedničku poziciju, stalno se dokazuje konkretnim delovanjem", poručila je ona ukazujući na odluku od decembra o uspostavljanju civilne misije na Kosovu EULEKS.

"Svi mi, nas 27, imamo zajednički cilj pred očima - jedno Kosovo u kojem svi ljudi, nezavisno od verske i etničke pripadnosti, mogu živeti bezbedno, slobodno i dostojanstveno", rekla je ona dodajući da je za to dobra osnova predlog bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Prodi: Srbija ne treba da se oseti napuštenom

Italijanski premijer Romano Prodi izjavio je danas da je u razgovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem uverio svog sagovornika da su Italija i Evropa i dalje prijatelji Srbije i da da Srbija ne treba da se oseti "napuštenom" od Evrope posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Imamo dugo prijateljstvo sa Srbijom, tako da imamo odgovornost da se Srbija ne oseti napuštenom od Evrope u ovom trenutku", rekao je Prodi, a prenela italijanska agencija ANSA.

Prodi je ocenio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "neizbežan razvoj".

Kipar: Presedan

Kipar je danas upozorio da se priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova stvara presedan u međunarodnoj zajednici.

"Smatramo da je ta jednostrano proglašena deklaracija o nezavisnosti doneta van okvira međunarodnih principa", rekao je portparol kiparske vlade Vasilis Palmas.

Priznavanje nezavisnosti Kosova "stvoriće presedan i izazvaće probleme u budućnosti", upozorio je portparol, podsećajući da je Kipar već odlučno izneo svoje protivljenje jednostranom proglašenju samostalnosti Kosova.

Severni Kipar pozdravio je, međutim, danas proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Pozdravljam nezavisnost Kosova", rekao je predsednik Turske republike Severni Kipar Mehmet Ali Talat i pozvao one koji se tome protive da "budu svesni da se nijedan narod ne može prisiliti da živi pod ropstvom drugog naroda".

Kipar je jedna od šest zemalja EU koje se protive priznavanje nezavisnosti Kosova, uz Grčku, Španiju, Rumuniju, Bugarsku i Slovačku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.