Izvor: B92, 25.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Formirana komisija za istraživanje uzroka nemira

Priština -- Skupština Kosova formirala je u četvrtak ad hok komisiju koja će, zajedno sa kosovskom vladom, analizirati uzroke koje su doveli do kravavih nemira u pokrajini tokom prošle nedelje. Na vanrednoj sednici parlamenta, koju i dalje bojkotuju srpski poslanici, jednoglasno je osuđeno prošlonedeljno nasilje koje je zahvatilo gotovo celo Kosovo i koje je, kako su ocenili poslanici, pokrajini nanelo ogromne štete. Komisija će, kako je odlučeno, Skupštini podneti detaljan izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o nastalom stanju i o merama koje treba preduzeti za njegovo rešavanje. Poslanici su se danas, takođe, snažno usprotivili svakoj ideji podele ili kantonizacije Kosova. Skupština Kosova je pružila punu podršku Vladi Kosova, koja je formirala fond od pet miliona evra za obavljanje razorenih objekata tokom prošlonedeljnih nereda.

Pre nedelju dana na celom Kosovu izbili su nasilni protesti, u kojima je poginulo 28 lica, a više od 800 povređeno. Tom prilikom spaljeno je više srpskih kuća i crkava.

Na današnju sednicu Skupštine Kosova bili su pozvani civilni administrator UN-a na Kosovu Hari Holkeri, komandant Kfora general Holger Kamerhof, te predsednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Bajram Redžepi, ali nijedan od njih nije prisustvovao parlamentarnoj raspravi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.