Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: DPK pobednik sa 34 odsto

Priština -- Prema rezultatima sa 90 odsto biračkih mesta, na parlamentarnim izborima pobedila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

Prema podacima grupacije nevladinih organizacija "Demokratija na delu", na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 22 odsto, na trećem Alijansa novo Kosovo sa 12, četvrto i peto mesto dele Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Dardanije sa deset, dok je ORA dobila četiri odsto glasova. Izborni prag za ulazak u Skupštinu Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pet odsto.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači proglasio je noćas pobedu svoje stranke na parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da će biti premijer svih građana Kosova.

Velika koalicija DPK-DSK?

Neimenovani visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, koja je proglasila pobedu na parlamentarnim izborima, izjavio je da će ova stranka najverovatnije formirati koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova Fatmira Sejdiua.

Isti zvaničnik je rekao da druge opcije i nema, odbacujući koaliciju sa trećeplasiranom strankom Alijansa za novo Kosovo albanskog milionera Bedžeta Pacolija, javlja Radio Dojče Vele.

Obraćajući se svojim simpatizerima i građanima, Tači je rekao da je započeo novi vek za građane Kosova.

"Građani Kosova su na ovim izborima poslali svetu poruku da smo zemlja demokratskog drustva i spremni da donosimo odluke koje će nam obezbediti mesto u velikoj porodici država Evrope", ocenio je on.

Lider DPK je kazao da je najsnažnija poruka sa ovih izbora - "Kosovo je spremno da ide napred kao zemlja slobode, demokratije i nezavisnosti".

Tači je rekao da je ponosan na predizbornu kampanju svoje stranke, ali i na kampanju drugih politickih partija. "Posebno sam ponosan ponašanjem naroda Kosova tokom ove kampanje", dodao je.

Poraz DSK nije iznenađenje

Prvi poraz partije na čijem je čelu bio Ibrahim Rugova na izborima na Kosovu prema ocenama prištinskih dnevnih listova nije iznenađenje.

"Bez istorijskog lidera Ibrahima Rugova Demokratski savez Kosova nije mogla sačuvati prvo mesto na političkoj sceni. Podele unutar partije posle Rugovine smrti su drugi razlog", navodi dnevnik Kosova sot.

On smatra da je njegova partije uspela da energičnom kampanjom predstavi sve projekte koji ispunjavaju nade i snove građana Kosova.

"Vlada koju će formirati DPK će biti angažovana na povećanju plata prosvetnih radnika, zaposlenih u zdravstvu, otvaranju novih radnih mesta za mlade ljude, povećanju penzija, poboljšanju putne infrastrukture i rešavanju svakodnevnih problema građana Kosova", kazao je Tači.

Tim Guldiman iz misije OEBS-a je rekao da su izbori bili veoma uspešni. "Sve je prošlo glatko, mirno i dobro pripremljeno i to je samo po sebi veliki uspeh. Padala je kiša, i mislim da je to imalo loš uticaj, ali mislim da izlazak između 40 i 45 odsto dobar odziv."

Zvanični rezultati izbora, prema najavama Centralne izborne komisije i OEBS-a, mogu se očekivati u roku od dva dana, kada budu prebrojani svi glasovi, uključujući i potencijalne glasove iz dijaspore, Srbije i Crne Gore.

U Prištini pobedio DSK

Demokratski savez Kosova i njen kandidat za predsednika opštine Priština vode na izborima za odbornike i predsednika opštine, pokazali su najnoviji podaci grupe nevladinih organizacija "Demokratija na delu".

Na osnovu 63 odsto prebrojanih glasova, odnosno na 152 od 241 glasačkog mesta u opštini Priština, Demokratski savez Kosova ima 27 odsto, a na drugom mestu je Alijansa novo Kosovo sa 24 odsto glasova.

Demokratska partija Kosova, koja je na parlamentarnim izborima dobila najviše glasova, je na trećem mestu sa 22 odsto.

Reformistička partija ORA je osvojila deset odsto, Demokratski savez Dardanije pet odsto, koliko je osvojila i Alijansa za budućnost Kosova.

Prvi na listi kandidata za predsednika opštine Priština je kandidat Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa sa 36 odsto glasova. Na drugom mestu je Fatmir Ljimaj iz Demokratske partije Kosova sa 25 odsto, treći je Ibrahim Makoli iz Alijanse novo Kosova sa 19 odsto, a na četvrtom je Genc Meraku iz Alijanse za budućnost Kosova sa šest odsto.

Prema preliminarnim rezultatima izbora za odbornike skupština opština na Kosovu, najviše glasova i na lokalnom nivou je dobila Demokratska partija Kosova.

Od ukupno 30 opština na Kosovu, DPK je na juče održanim izborima osvojila većinu u 20 opština: Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Kačaniku, Klini, Kamenici, Mitrovici, Leposaviću, Ljipljanu, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Prizrenu, Srbici, Štrpcu, Štimlju, Uroševcu, Vitini, Vučitrnu i Mališevu.

Demokratski savez Kosova je, osim u Prištini, pobedio u Istoku, Kosovu Polju, Podujevu, Prištini, Suvoj Reci i Zubinom Potoku.

Skupštine opštine u Dečanima, Đakovici i Peći će voditi predstavnici Alijanse za budućnost Kosova, dok je Demokratski savez Dardanije pobedio u Zvečanu.

Iznenađujuće slab odziv

Musliju: Očekivani ishod

Dopisnik RTK iz Beograda Fatmir Musliu ocenio je za B92 da je pobeda Hašima Tačija očekivana, kao i da će Tačijeva partija formirati što širu koaliciju.

Musliju navodi i da su građani svojim neizlaskom na izbore pokazali da su razočarani u lidere koji su do sada bili na vlasti: "Građani su već bili umorni i potpuno razočarani sa prethodnom vlašću i sa učinkom UNMIK-a. Po novom zakonu taj prag izlaznosti više nije bitan, da li je odziv 20 odsto ili 30 odsto, mislim da je to jako loše za građane Kosova, zato što stranke ili koalicije sa vrlo malim brojem glasova mogu da formiraju vladu."

Na parlamentarne i lokalne izbore održane u subotu na Kosovu izašlo je 40 do 45 odsto registrovanih birača, saopštila je sinoć Centralna izborna komisija.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao za B92 da mala izlaznost na izbore na Kosovu pokazuje da tema nezavisnosti i obećanje da će se ona ostvariti više nisu dovoljno jak motiv.

"Nedovoljna motivisanost i nepoverenje u tzv. demokratske institucije koje nisu donele bolji život u odnosu na pretphodni period su najvažniji faktor za slab odziv Albanaca. Drugo faktor je kampanja pokreta Samoopredeljenje protiv izbora, a treći faktor je izuzetno loše vreme", kaže Janjić.

Bez obzira što je većina Srba izbore bojkotovala, međunarodna zajednica će na osnovu par stotina srpskih glasova priznati zagarantovanih 10 mesta u parlamentu, što znači da će formalno Srbi biti zastupljeni u kosovskoj skupštini, kaže Janjić i dodaje da će situacija zbog bojkota lokalnih izbora biti mnogo komplikovanija.

"Pitanje je šta je mislila srpska vlada - ako planiraju da konstituišu privremena veća, bojim se da će ući u žestok sukob sa međunarodnom zajednicom. Od ponedeljka očekujem konkretne inicijative iz Unmika", smatra Janjić.

Janjić kaže da insistiranje Beograda na bojkotu neće doprineti pregovaračkoj poziciji, jer će rezultate izbora na Kosovu priznati cela međunarodna zajednica, dok će Srbija biti optužena za direktnu opstrukciju demokratije.

"Očekivano slab odziv Srba"

Vašington žali zbog bojkota

Američka vlada pozitivno je ocenila tok izbora na Kosovu i istovremeno kritikovala kosovske Srbe zbog toga što nisu izašli na birališta.

"SAD veoma žale što Srbi na Kosovu, ohrabreni od strane srpske vlade, nisu izašli na ove izbore", izjavio je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Šon Mekormak.

Mekormak je rekao da to može samo da "škodi kosovskim Srbima i da se SAD i dalje osećaju obaveznim da brinu o pravima i bezbednosti svih nacionalnih zajednica na Kosovu".

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je slab izlazak Srba na pokrajinske izbore očekivan.

"Posle jedinstvenog stava i poziva Beograda na bojkot, posle relativno loših rezultata u privremenim institucijama i tradicionalnog neverovanja u te institucije u kojima Albanci čine većinu, mislim da se nije mogao očekivati bolji rezultat", rekao je Ivanović.

Prema njegovoj oceni, tome treba dodati i strah svakog Srbina pojedinačno da će, možda, svojim učešćem oslabiti pregovaračku poziciju Beograda, jer im se to stalno nameće kao teza koja je apsolutno pogrešna.

On je rekao da je slab odziv Srba i rezultat snažnog pritiska i otvorenih zastrašivanja.

"Na Kosovu vlada haos, nered i kriminal"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je ocenio danas da je bojkot kosovskih izbora od strane Srba bio očekivan.

"Bojkot izbora od strane Srba je očekivan, jer to i nisu bili izbori za Srbe, već izbori manifestnog tipa, i oni su za njih potpuno propali", izjavio je Samardžić.

Ukazujući da se ni Albanci na izborima nisu odazvali u očekivanom broju, Samardžić je naveo da je to odraz nezadovoljstva, ali ne zbog toga što nema očekivane nezavisnosti, već što na Kosovu vladaju "haos, nered i kriminal".

Prema rečima Samardžića, drugi razlog za manji odziv albanskih birača jesu nerealni birački spiskovi, odnosno njihova predimenzioniranost.

"Kada se radi o opštinama gde su Srbi na vlasti, ta vlast će se i održati, postaće prava paralelna vlast i Srbi će, kao i do sada, preko nje ostvarivati sva svoja prava", kazao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.