Kosovo: Bez poboljšanja odnosa

Izvor: B92, 06.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Bez poboljšanja odnosa

Priština -- Kosovski Albanci i Srbi ne pokazuju spremnost na radikalnije poboljšanje međuetničkih odnosa, pokazali su rezultati ankete koju je sproveo UNDP.

Razlog za ovakvo stanje kosovski Albanci vide u uticaju Beograda, dok kosovski Srbi smatraju da odgovornost leži u stavu albanskih lidera. Pored uticaj Beograda, Albanci faktor nenapredovanja u međuetničkim odnosima vide i u nespremnosti kosovskih Srba da se integrišu u kosovsko društvo, dok Srbi ističu da Albanci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne čine dovoljno napora da ih integrišu.

Anketa u seriji Izveštaja o ranom upozorovanju, koju je UNDP sproveo u julu, obuhvatila je 1.260 ispitanika - 844 Albanca, 199 Srba i 217 pripadnika drugih zajednica.

Među Srbima je 75 odsto onih koji se na Kosovu ne osećaju bezbedno. Taj procenat je u padu u odnosu na istraživanje u maju kada je iznosio 91,5 odsto, ali je i dalje visok.

Osećaj nebezbednosti Srba kada se nalaze na ulici veći je od 50 odsto, pokazalo je istraživanje.

Zadovoljstvo kosovskih Srba Kosovskom policijskom službom povećano je za šest odsto u odnosu na jedan odsto koliko je iznosilo u maju.

Radom UNMIK policije zadovoljno je oko 15 odsto Srba, a aktivnostima Kosovskog zaštitnog korpusa nije zadovoljan nijedan kosovski Srbin.

Većina ispitanika, bez obzira na etničku pripadnost, svaki dan se "uvek oseća zabrinuto ili uznemireno".

Samo oko 17 odsto Srba, 11 odsto Albanaca i 15 odsto pripadnika ostalih zajednica izjavilo je da se ne oseća zabrinuto ili uznemireno tokom dana.

Kod Srba je bezbednost glavni razlog za svakodnevnu zabrinutost, dok kod Albanaca i drugih zajednica osnov leži u ekonomskim razlozima.

Mesečni porodični prihod se kod većine stanovnika Kosova nije promenio u odnosu na period pre godinu dana.

Samo 12 odsto kosovskih Albanaca, 14 odsto kosovskih Srba i 11 odsto pripadnika ostalih zajednica izjavilo je da je imalo povećanje prihoda.

Među Srbima je četiri odsto onih koji su u poslednjih šest meseci započeli neko poslovanje.

Nakon jednostrano proglašene nezavisnosti, nezaposlenost i siromaštvo su za Albance i nesrpske zajednice glavni faktori koji ugrožavaju stabilnost Kosova.

Međutim, za kosovske Srbe glavni faktor je dalje pogoršanje međuetničkih odnosa, za kojim sledi nedostatak vladavine prava.

Oko 60 odsto anketiranih kosovskih Albanaca i 50 odsto pripadnika nesrpskih zajednica je samo donekle zadovoljno tempom međunarodnog priznavanja nezavisnosti Kosova, dok je samo 27 odsto Albanaca zadovoljno ovim procesom.

Rezultati ankete ukazuju na relativno jako neslaganje između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba kada se radi od budućnosti UNMIK-a - kosovski Albanci žele da on ode, dok Srbi žele da i dalje ostane.

Korupcija i dalje ostaje značajan problem i na listi je osam najvažnijih problema sa kojima se suočava Kosovo - 12 odsto Albanaca, 35 odsto kosovskih Srba i 10 odsto drugih naišlo je na situaciju u kojoj su im zaposleni u javnim službama uslovili izvršenje usluga traženjem mita, poklona ili drugih usluga, tako da anketa iz jula pokazuje povećanje stepena korupcije.

Kosovska energetska korporacija i Kosovska poverilačka agencija i dalje predvode listu kosovskih institucija kod kojih postoji korupcija "velikog obima" od juna 2007. Slede zdravstvo, carina i sudstvo.

Stepen zadovoljstva radom upravnih institucija blago je opao u julu 2008. u odnosu na prethodni deo godine, a među svim institucijama, žitelji Kosova su i dalje najnezadovoljniji radom kosovskih sudova.

Radom predsednika Kosova zadovoljno je 68, a premijerom 63 odsto ispitanika.

I u jednom i drugom slučaju zabeležen je pad zadovoljstva radom predsednika i premijera Kosova za sedam do osam procenata.

Spremnost žitelja Kosova da protestuju iz političkih razloga je 49 odsto, dok je 69 odsto onih koji bi protestovali zbog ekonomskih razloga.

Broj onih koji Vladu Kosova smatraju odgovornijom od UNMIK-a za ekonomsku situaciju na Kosovu povećan je za devet procenata.

UNMIK se, međutim, još posmatra kao najodgovorniji za političku situaciju na Kosovu.

Ispitanici, njih 43 odsto, smatraju UNMIK najodgovornijim za političku situaciju, što predstavlja pad od oko pet odsto od maja, dok oko 40 odsto njih pripisuje ovu odgovornost Vladi Kosova i političkim partijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.