Kosovo: Apel na uzdržanost

Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Apel na uzdržanost

Priština

Priština, Beograd -- Komandant Kfora i premijer Kosova pozvali su na uzdržavanje od bilo kakvog nasilja pred objavu predloga za status Kosova.

Komandant Kfora Roland Kater i premijer Kosova Agim Čeku apelovali su na predsednike kosovskih opština da građanima prenesu da je neophodno da se uzdrže od bilo kakvog nasilja u vreme kada se očekuje objavljivanje predloga za status Kosova.

Kater je rekao da će njegove trupe, pred dolazak izaslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija, veoma pažljivo pratiti razvoj situacije na Kosovu.

On kaže i da će biti vidno prisutnije u javnosti s ciljem da potencijalnim izazivačima nereda upute jasnu poruku da je Kfor tu i da niko ne pokušava da ugrozi mir i sigurnost na Kosovu.

"Verujem da će ljudi shvatiti poruku Ahtisarija. Ako situacija ostane mirna i sigurna, neće biti potrebe za dodatne mere bezbednosti", kaže on.

Čeku je rekao da građanima niko ne može osporiti iznošenje mišljenja o predlogu za status Kosova, ali kroz institucije i pregovaračke mehanizme. "Nema razloga za pretnje ili upotrebu nasilja jer sam ubeđen da će ishod biti pozitivan za Kosovo", rekao je Čeku.

Dragišić: Postoji rizik od nasilja

Vojni analitičar Zoran Dragišić veruje da su mere bezbednosti podignute jer se smatra da Ahtisarijev predlog neće biti apsolutna nezavisnost Kosova.

"To je jedino rešenje koje bi zadovoljilo sve albanske grupe na Kosovu. S druge strane, jasno je da Čeku ne drži situaciju pod punom kontrolom i da Kosovo ima ogroman krizni potencijal, kroz grupe koje su delovale kroz OVK i deluju danas", kaže za B92 Dragišić.

"Kosovo je podeljeno po regionima, političkim grupacijama, ali i po klanovima. U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže kakve će biti reakcije svih tih grupa, pa je rizik od nasilja na Kosovu u ovom trenutku veliki ako Ahtisari ponudi bilo koje rešenje koje nije apsolutna nezavisnost Kosova", smatra on.

"Ohrabruje stav predstavnika međunarodne zajednice, koji tvrde da sada bilo kakvo nasilje neće biti odlučujući faktor u oblikovanju konačnog rešenja za Kosovo", kaže on.

"Snage na Kosovu umaju pravo da upotrebe oružje, a mislim da se ovog puta, za razliku od 17. marta 2004, ne bi ustručavale da ga upotrebe", kaže on.

"Međutim, ako bude bilo više manjih oružanih incidenata, što je verovatniji scenario nego ponavljanje 17. marta, snage koje su prisutne na Kosovu ne bi bile dovoljne da održe mirno stanje", kaže Dragišić.

"Ali, treba imati u vidu da NATO uvek ima rezerve koje bi mogao poslati na Kosovo. Nadam se da su takvi planovi već napravljeni. Ipak, porast nasilja po iračkom scenariju bi pokazao da postojeće snage ni izbliza nisu dovoljne", kaže Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.