Izvor: Blic, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet i prijem u EU dva odvojena procesa

Rešenje pitanja Kosova i Metohije i pristup Srbije Evropskoj uniji su dva odvojena procesa, saglasili su se u Parizu potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić i diplomatski savetnik francuskog predsednika Žan David Levit.

Levit je istakao da Francuska ni na koji način neće tražiti da Srbija pravi ustupak u vezi sa Kosovom i Metohijom da bi ubrzala pristup Evropskoj uniji.

On je rekao da će se zalagati za pronalaženje kompromisne formulacije u rezoluciji Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja bi omogućila da se krene u pregovore bez unapred određenog ishoda i, što je veoma važno, uz aktivno učešće svih zemalja članica Kontakt grupe, što znači bez međunarodnog posrednika, bio to Marti Ahtisari ili neko drugi.

Levit, bivši ambasador Francuske u SAD i UN, i potpredsednik vlade Đelić sastali su se juče u Jelisejskoj palati, a teme razgovora su bile budućnost Kosmeta, pristupanje Srbije EU i bilateralna saradnja Srbije i Francuske.

Levit je ponovio poznati stav Francuske da je nezavisnost Kosova, najverovatnije neizbežna.

Đelić je istakao da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije i da je spremna da se „u punom kapacitetu” angažuje u istinskim pregovorima, kako bi se postiglo kompromisno rešenja, koje ne bi zadiralo u njen teritorijalni integritet.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.