Korist od neznanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korist od neznanja

Profesor Majkl Smitson sa australijskog Državnog univerziteta tvrdi da neznanje podstiče kreativnost, potrebno nam je nepoznato, u suprotnom nema ničeg što bismo otkrivali i stvarali.

Čovek vredi onoliko koliko zna, govorili su renesansni mislioci. Ali, da ima nešto i u neznanju, tvrdi profesor Majkl Smitson sa australijskog Državnog univerziteta. Razlog leži u slobodi da biramo i donosimo odluke. Neznanje podstiče kreativnost, potrebno nam je nepoznato, u suprotnom nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ničeg što bismo otkrivali i stvarali.

Na njemu se zasnivaju iznenađenja, kao i industrija zabave.

"Zamislite da znate kraj svih knjiga koje želite da pročitate ili filmova koje gledate. Isto važi i za prijatna iznenađenja, poput poklona za rođendan ili Božić", primećuje psiholog.

Ipak, profesor Smitson priznaje da postoji i mračna strana neznanja koja doprinosi ozbiljnim društvenim problemima, poput predrasuda i rasizma. A škodi i demokratiji.

"Vinston Čerčil je rekao da je najbolji argument protiv demokratije petominutni razgovor sa prosečnim glasačem. Lepo bi bilo kada bismo imali dobro obaveštene birače, ali verujem da je to nemoguće.", kaže Smitson.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.