Izvor: B92, 24.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korišćenje srpskog nezadovoljstva

Beograd -- Britanski publicista i autor više knjiga o Balkanu Tim DŽuda izjavio da je očekivao mali odziv kosovskih Srba.

Međutim, njega je ipak, iznenadilo što je odziv bio toliko slab, uz ocenu da je bolje da se nezadovoljstvo Srba izrazi u institucijama, a ne ostaviti Beogradu da to nezadovoljstvo koristi. "To znači da će srpski poslanici u kosovskoj skupštini imati veoma mali legitimitet, a slab odziv će imati i posledice na političke prilike u Srbiji, gde će gospodin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunica slaviti veliku pobedu nad Borisom Tadićem", rekao je Džuda u emisiji BBC i dodao da to nije dobro ni za Srbiju ni za kosovske Srbe.

"Legitimitet srpskih poslanika u kosovskom parlamentu biće mali, tako da će im biti teško da brane srpske interese. To znači da će Beograd biti jedini zastupnik srpskih interesa. Kosovski Srbi neće imati glas unutar sistema."

"Beograd je spreman da koristi kosovske Srbe za svoje interse", navodi Džuda i dodaje da su Beogradu "važniji Srbi u Srbiji nego Srbi na Kosovu".

"Činjenica je da su Srbi u nezavidnom položaju i da je vrlo malo verovatno da će se ostvariti njihova želja da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Mislim da je gospodin Koštunica donekle u pravu kada kaže da Kosovo klizi ka nezavisnosti. Da li su na duži rok kosovski Srbi u stanju da to spreče? Ne verujem", kazao je Džuda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.