Izvor: B92, 04.Okt.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korhec: Nema otpuštanja pre statuta

Novi Sad -- Racionalizacije u pokrajinskoj upravi neće biti sve dok se ne donese novi statut i zakon o nadležnostima, kažu u Izvršnom veću Vojvodine.

U pokrajinskoj adminstraciji za sada neće biti otpuštanja, jer kako navode u Izvršnom veću Vojvodine, bilokakva racionalizacija bez statuta ne bi imala smisla jer bi po njegovom donošenju opet trebalo zapošljavati ljude za nove nadležnosti.

"Tek kada dobijemo novi statut i zakon o nadležnostima videćemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li sa postojećim brojem službenika možemo pokriti nove nadležnosti ili ćemo zaposliti još ljudi," kaže pokrajinski sekretar za propise i upravu Tamaš Korhec.

"Dok na nivou republike u administraciji imate šestocifren broj službenika, na lokalu se meri sa desetinama hiljada, na nivou pokrajine imate zaposlenih hiljadu ljudi. U odnosu na druge nivoe vlasti oštra racionalizacija bi donela malo ušteda u pokrajinskom budžetu” smatra Korhec.

Pored državnih službenika Izvršno veće Vojvodine je od 2000. godine osnovalo razne fondove čiji se zaposleni finansiraju iz pokrajinskog budžeta.

"Naši fondovi imaju šta da rade i nijedna od tih institucija nije birokratska forma, već to su institucije koje žive” kaže pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić.

U Demokratskoj stranci Srbije kažu da pokrajinska administracija ne želi da prikaze stvaran broj zaposlenih. Kažu da se broj zaposlenih stalno povećava jer stalno osnivaju nove agencije i fondove.

"Dok se gradovima i opštinama preti smanjivanje ljudi vlast u pokrajini se hvali viškovima ljudstva koje neće otpuštati” navodi Milenko Jovanov iz Demokratske stranke Srbije.

U Izvršnom veću negiraju da prikrivaju broj zaposlenih i tvrde da pokrajinska administracija ne predstavlja teret za budžet i građane. U vojvođanskoj vladi kažu da nedonošenje statuta koči i samo pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.