Korak do Ustavnog suda

Izvor: Politika, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak do Ustavnog suda

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o Ustavnom sudu (sa 133 glasa "za"), izabrala prvih pet od 15 ustavnih sudija (s liste kandidata predsednika Republike) i predložila predsedniku Borisu Tadiću 10 kandidata od kojih on treba da imenuje još pet sudija – čime će se konačno steći uslov da novi Ustavni sud Srbije počne da radi, posle 14 meseci od usvajanja novog Ustava.
Što se tiče kandidata parlamenta za ustavne sudije u ime poslaničke grupa DSS–NS to su: Olivera Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << , rođena 1953. godine u Beogradu, vanredni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu, doktorirala je na ustavnom sudstvu. Član je Predsedništva Udruženja pravnika Srbije i nije član nijedne stranke niti nevladine organizacije; Vesna Ilić-Prelić, rođena 1960. godine u Beogradu, državni je sekretar u Ministarstvu prosvete. U prethodnom sazivu vlade bila je zamenik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Na Pravnom fakultetu diplomirala je ocenom 10, a magistrirala na građansko-pravnom smeru; Katarina Manojlović-Andrić, rođena 1956. godine u Zemunu, sudija je Vrhovnog suda Srbije i predavač upravnog prava u Centru za edukaciju sudija, ima 27 godina sudskog iskustva, objavila je više stručnih radova iz oblasti građanskog, upravnog i izbornog prava; Mihailo Rulić, rođen 1946. godine u Ljigu, sudija Vrhovnog suda. Bio je predsednik prethodnog saziva RIK-a i član Visokog saveta pravosuđa, predsednik je jednog od odbora za polaganje pravosudnog ispita; Dušan Čelić, rođen 1963. godine na Kosmetu, član je Radne grupe za izradu ustavnih okvira na KiM, koautor je vladinog Predloga za političko rešenje na KiM iz 2004. godine i član je ekspertskog dela državnog pregovaračkog tima o budućem statusu pokrajine zadužen za imovinska pitanja. Autor je više radova iz oblasti imovinskog prava na KiM.

Stranka G17 plus predložila je Dragana Stojanovića, rođenog 1954. godine u Nišu, profesora na Pravnom fakultetu u ovom gradu. Stojanović je doktorirao na ustavima evropskih država.

Kandidati SPS-a su: Vladan Kutlešić, rođen 1955. godine u Beogradu. Profesor je na Fakultetu političkih nauka i Megatrend univerzitetu. Doktorirao je na ustavnom pravu i bio predavač na svim stepenima studija; Jadranka Injac, rođena 1952. godine u Beogradu, predsednik je prvog Veća upravnog odeljenja na predmetima ocene zakonitosti akata koje donosi Vlada Srbije. Magistrirala je na ustavnim principima u postupku eksproprijacije nepokretnosti. Napisala je mnoge konkretne prikaze i primene zakona u spornim slučajevima.

Kandidat kluba Vojvođanskih poslanika (LSV–SVM) profesorka je dr Agneš Kartag-Odri, rođena 1951. godine u Čoki. Vanredni je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i na poslediplomskim studijama u tamošnjem Centru za evropske studije istraživanja.

Kandidat Poslaničke grupe manjina (Lista za Sandžak – Unija Roma Srbije – Koalicija Albanaca Preševske doline) jeste Zejnepa Kavrajić, rođena 1951. godine u Novom Pazaru. Sudija je Okružnog suda u Novom Pazaru, a naglašava da nije član nijedne političke stranke.

Demokratska stranka po dogovoru s koalicionim partnerima nije predložila kandidate za sudije Ustavnog suda jer je njen predsednik Boris Tadić, kao predsednik države, bio predložio listu od 10 kandidata. Stranke SRS i LDP nisu predložile svoje kandidate.

Prema juče usvojenom Zakonu, predsednika Ustavnog suda biraju sudije iz svog sastava, na predlog najmanje troje sudija, tajnim glasanjem i na period od tri godine, a uz mogućnost ponovnog izbora. Nova nadležnost Ustavnog suda biće rešavanje o ustavnoj žalbi koja može da se podnese protiv pojedinačnog akta, radnje, državnog organa ili organizacije, a povodom povrede ili uskraćivanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Inače, Ustavni sud je nadležan da pokreće i ocenjuje ustavnost i zakonitost opštih akata. Kada utvrdi da zakon, statut autonomne pokrajine ili opštine, drugi opšti akt ili kolektivni ugovor nije u saglasnosti sa Ustavom taj propis prestaje da važi.

-----------------------------------------------------------

Izabrane sudije

Sa liste od 10 kandidata Borisa Tadića Skupština je juče izabrala pet sudija. To su: Predrag Ćetković (1962), pomoćnik direktora Direkcije za pravne i opšte poslove DDOR "Novi Sad", od 2004. godine dok je prethodno radio u Opštinskom i Okružnom sudu u Novom Sadu; Bosa Nenadić (1953), sudija Ustavnog suda od 2002. godine, bila je zamenik sekretara i savezni sekretar za zakonodavstvo a boravila je na stručnom usavršavanju u Kasacionom sudu u Francuskoj, u Institutu u Pragu i Ustavnom sudu Nemačke. Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu; Dragiša Slijepčević (1955), sudija Vrhovnog suda od 1999. godine. Bio je sudija Opštinskog suda u Sečnju od 1980. godine, sudija Okružnog suda u Zrenjaninu od 1990, a dve godine kasnije izabran je za sudiju Privrednog suda u tom gradu. Za sudiju Višeg privrednog suda u Beogradu izabran je 1996. godine; Stanka Milanović (1948), zamenik republičkog javnog tužioca od 1995. godine. Predavala je na Pravnom fakultetu u Prištini, radila kao savetnik u Republičkom sekretarijatu za obrazovanja i nauku i Republičkoj zajednici nauke; Marija Draškić (1954), profesor na Pravnom fakultetu, na kome je bila student generacije i gde je i magistrirala i doktorirala. Izabrana je za redovnog profesora 2000. godine, član je Međunarodnog udruženja za porodično pravo, Saveta za prava deteta Vlade Srbije, osnivač Jugoslovenskog centra za prava deteta i Centra za bioetiku. Član je Komisije za pomilovanje Etičkog komiteta Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije i član Suda časti Univerziteta u Beogradu. Usavršavala se u inostranstvu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.