Izvor: B92, 25.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopredsedavajući Komisije bez dogovora o izboru poslanika

Beograd -- Iako je prošle nedelje izgledalo da je postignut dogovor o načinu izbora poslanika u parlament buduće zajednice Srbije i Crne Gore, kopredsedavajući Ustavne komisije na sastanku u ponedeljak ponovo su se bavili ovim pitanjem i nisu došli do kompromisa. Problem je u tome kako će to biti formulisano. Koordinator crnogorske delegacije Dragan Kujović saopštio je da Demokratska partija socijalista ne prihvata da način izbora poslanika u skupštinu buduće države bude sadržan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ustavnoj povelji, već da bude regulisan ili zakonom o sprovođenju Povelje ili republičkim zakonima. To je u ponedeljak u Podgorici izjavio i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

"Ono za šta se mi zalažemo, da se takvo rješenje ne unosi u tekst Ustavne povelje, jer to samo propisivanje izbornog modela u Ustavnoj povelji smatramo viškom unitarnih elemenata u Ustavnoj povelji, dakle i neprimjerenim onome što je karakter državne zajednice kakva je projektovana Beogradskim sporazumom", kazao je Đukanović.

Kopredsedavajući Dragan Jočić ocenio je da je ovakvim stavom DPS-a proces usvajanja Ustavne povelje vraćen nekoliko koraka unazad i da se zaobilazi odredba Beogradskog sporazuma koja kaže da u Ustavnoj povelji mora da se nađe načelo o načinu izbora poslanika. Jočić je istakao da su predstavnici svih partija iz Skupštine Srbije bili mnogo spremniji na kompromis od crnogorskih kolega i naglasio da su predstavnici DPS-a naglo promenili stav: "Mi smo glasali na prošlom sastanku Potkomisije, gde su glasali i gospodin Miško Vuković i gospodin Igor Lukšić, da neposrednost uđe u član Ustavne povelje. Znači, prve dve godine posredni izbori, druge dve godine i dalje ad infinitum, kada državna zajednica bude stasala, neposredni izbori. Prema tome, ovo što gospodin Kujović govori jeste odstupanje od takvog stava članova Potkomisije iz DPS-a. Ovo je jedan učinjen salto, vrlo tvrd, i sa jedne i sa druge strane u Crnoj Gori i boga mi, dobro razmišljam da li možemo da izađemo iz toga", kazao je Jočić.

Jočić je, ipak, rekao da mora da bude optimista da će tekst Povelje konačno biti usaglašen. On je najavio da će krajem ove ili početkom sledeće nedelje zakazati sednicu Potkomisije: "Možda će biti u Podgorici i mislim da će to biti jedna od poslednjih zasedanja Potkomisije, na kojoj ćemo zapravo staviti tačku. Ono što mi se nameće kao nesporan zaključak jeste da su takve političke konstelacije u određenim i među određenim političkim strankama, da jednostavno stranačkim dogovorom i radom u Komisiji nećemo doći do rešenja određenih pitanja. Realno ne vidim kako bi se politčke stranke u Crnoj Gori dogovorile oko načina izbora", dodao je Jočić.

Za razliku od Jočića, Dragan Kujović je veći optimista: "A do kad ćemo raditi, ni sam ne znam. Nadam se, nijesam čini mi se nerealni optimista, da bi to moglo biti brzo, da završimo rad. Za desetak petnaest dana bi pred parlamentima moglo da se nađe Povelja".

Predsednik DPS-a Milo Đukanović kaže da je Beogradski sporazum otvorio perspektive modernog razvoja Crne Gore i Srbije, ali da su ostaci konzervativne svesti još uvek duboko ukorenjeni. Zbog toga je, kako ocenjuje Đukanović, izgubljeno mnogo vremena koje nemaju ni Srbija ni Crna Gora: "Mi imamo paradoks da su Srbija i Crna Gora saglasne oko toga kako treba da izgleda naša državna zajednica, ali ne možemo da usvojimo Ustavnu povelju, zbog postojanja treće strane, koja, očigledno, i u Sribiji i u Crnoj Gori predstavlja manjinu. Ja mislim da je i politčkom slijepcu jasno o čemu je riječ. Riječ je o pokušaju konzerviranja postojećeg stanja i prolongiranja implementacije Beogradskog sporazuma, da bi se još koji mjesec ili još izvjesno vrijeme, koristile određene privilegije koje se obezbjeđuju iz saveznog budžeta i koje na njihovu žalost uglavno alimentiraju poreski obveznici iz Srbije", rekao je Đukanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.