Kontroverze novog vojvođanskog statuta

Izvor: Politika, 22.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverze novog vojvođanskog statuta

Detalji iz radne verzije teksta izazvali oštro protivljenje DSS-a i NS-a, koji smatraju da se takvim rešenjima destabilizuje Srbija. – U DS-u kažu da je reč o radnoj verziji koja će ići na javnu raspravu

Novi statut Vojvodine ove jeseni mogao bi da bude nova jabuka razdora između vlasti i opozicije u republičkom parlamentu. Detalji iz radne verzije statuta koji su procureli u javnost, juče su izazvali reakciju i Nove Srbije, koja je saopštila da „predlog novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << statuta Vojvodine, po kome bi Izvršno veće Vojvodine promenilo ime u Vladu Vojvodine, a Skupština Vojvodine dobila pravo da donosi zakone, direktno krši Ustav i politički destabilizuje Srbiju”.

NS je ocenioda se ovaj predlog mora povući i da je stvaranjeautonomije Vojvodine izgovor za ostvarivanje „autonomaških i separatističkih ciljeva” Lige socijaldemokrata Vojvodine.

List „Dnevnik” je pre dva dana „zavirio” u sporni tekst, koji je pripremila Demokratska stranka, i objavio da u njemu piše, pored ostalog, da će Skupština Vojvodine i dalje imati 120 poslanika, ali da će nosilac izvršne vlasti biti pokrajinska vlada, a ne Izvršno veće, pošto je ocenjeno da je taj naziv anahron. Vojvođansku vladu činiće pokrajinski ministri i ona će moći da donosi pokrajinske uredbe.

Po novom statutu vojvođanski poslanici bi prvi put mogli da donose pokrajinske zakonske odluke, a pokrajinska vlada pokrajinske uredbe. Predviđeno je i pravo Skupštine Vojvodine da uređuje nadležnosti u oblastima utvrđenim Ustavom Srbije, ali i da svojim privremenim odlukama uređuje pitanja od republičkog značaja o kojima nije donet zakon.

Ovim tekstom predviđeno je i formiranje šestpokrajinskih upravnih okruga: u Bačkoj, sa sedištima u Subotici i Somboru, u Banatu, sa sedištima u Kikindi, Vršcu i Zrenjaninu, i u Sremu, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici.

Posle obelodanjivanja ovih detalja, Demokratska stranka Srbije je saopštila da je pokrajinski statut „zapravo prepisani recept rasturanja bivše Jugoslavije” i da „zbog toga poziva DS da povuče taj predlog i ne izaziva već viđene nesreće”.„Skupština Vojvodine dobija pravo da uređuje pitanja od republičkog značaja, da predlaže mrežu sudova na svojoj teritoriji i da osniva svoja predstavništva u inostranstvu. Međutim, bez obzira na očigledno stvaranje države u državi, statut nije izostavio sadašnju ustavnu odredbu po kojoj budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije”, zaključuje DSS.

Na ovo saopštenje odgovorio je vojvođanski odbor Srpskog pokreta obnove koji je ocenio da saopštenje DSS-a predstavlja poslednji trzaj rigidnog centralizma. U saopštenju se ocenjuje da DSS svaki korak u pravcu decentralizacije Srbije poredi sa događajima sa kraja prošlog veka u težnji za očuvanjem „neprirodno velike koncentracije moći”.

Skupština Vojvodine konstituisana je 16. jula, a prema Ustavnom zakonu iz 2006. godine „novoizabrana skupština AP Vojvodina dužna je da pre usvajanja dostavi predlog novog statuta AP Vojvodina na saglasnost Narodnoj skupštini najkasnije u roku od 90 dana od dana svog konstituisanja”.

Prof. dr Dragoslav Petrović, predsednik Političkog saveta Pokrajinskog odbora DS-a i šef poslaničke grupe vladajuće većine Za evropsku Vojvodinu u Skupštini APV, rekao je za „Politiku” da je radna verzija teksta u ovom trenutku predočena najbližim koalicionim partnerima, G 17 plus i Savezu vojvođanskih Mađara.

– Očekujemo da će u roku od sledećih 15 dana tekst biti usaglašen, predstavljen svim članovima koalicije i o njemu će se organizovati široka javna rasprava na nivou pokrajine, u koju će moći da se uključe svi građani i institucije. Do 25. septembra taj proces mora da bude završen da bi ušao u proceduru u Skupštini Vojvodine i da bi najkasnije do 15. oktobra bio i usvojen u pokrajinskom parlamentu – otkriva za „Politiku” dr Petrović.

On nije želeo da komentariše spekulacije u pojedinim medijima u vezi sa sadržajem radne verzije teksta, jer, kako je naglasio, „ipak je to radna verzija koja će dalje biti unapređena u skladu sa potrebama i realnošću”.

Izvesno je da će sa predlogom novog pokrajinskog statuta morati da se saglase sve stranke koje čine vladajuću koaliciju na republičkom nivou, jer Ustav Srbije nalaže da republička skupština daje prethodnu saglasnost na statut autonomne pokrajine apsolutnom većinom.

S. Ž. – B. B.

[objavljeno: 23/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.