Kontrola finansiranja stranaka

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola finansiranja stranaka

Nemanja Nenadić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Novim zakonskim rešenjima treba omogućiti efikasniju kontrolu finansiranja političkih stranaka, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Jedna od najvažnijih novina koje novi zakon o finansiranju političkih partija treba da donese jeste izmeštanje kontrole finansiranja partija iz nadležnosti političkog tela, odnosno Republičke izborne komisije u nadležnost Republičke agencije za borbu protiv korupcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

On, međutim, upozorava da su dosadašnja iskustva, kada je reč o primeni zakona - katastrofalna.

Nenadić takođe kaže da u izradi novog Zakona učestvuju dve radne grupe, koje je formiralo Ministarstvo pravde. Užu radnu grupu čine predstavnici državnih institucija, poput Agencije za borbu protiv korupcije. Šira radna grupa, koja obuhvata predstavnike parlamentarnih političkih stranaka, o predlogu Zakona izjašnjavaće se nakon što nacrt bude usvojen.

"Treba obezbediti kroz nova zakonska rešenja da kontrola finansiranja političkih stranaka bude efikasnija nego što je bila do sada. Samo jedan korak je učinjen time što su ovlašćenja data Agenciji za borbu protiv korupcije umesto političkih tela poput RIK-a ranije”, navodi Nenadić.

"Dakle to je samo preduslov, ali i konkretna ovlašćenja koja ta agencija mora da ima da bi postupak provere bio efikasan su takođe potrebna, uključujući ovlašćenja i da prikuplja podatke ne samo od stranaka, već i od onih koji daju donacije ili pružaju neke usluge naročito tokom kampanje", smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.