Kontakt grupa pod okriljem UN

Izvor: Politika, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontakt grupa pod okriljem UN

Sprečavanjem usvajanja nacrta rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti srpska diplomatija je uz pomoć Moskve odnela veliku pobedu, ocenjuje ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je prekjuče da izmeštanje konsultacija o budućem statusu Kosova iz Saveta bezbednosti u Kontakt grupu ne znači da je pregovarački proces izmešten iz Ujedinjenih nacija. "Kontakat grupa je ostala da radi pod okriljem UN. Status >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će da utvrdi Savet bezbednosti, kao što je uvek bilo u igri, a Kontakt grupi je preneta dužnost da izvrši konsultacije u novoj fazi", objasnio je Samardžić na konferenciji za novinare u Beogradu. On je ocenio da je sprečavanjem usvajanja poslednjeg nacrta američko-evropske rezolucije o Kosovu srpska diplomatija, uz pomoć Moskve, odnela veliku pobedu.

Samardžić je kazao da je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica zahvalio ruskom ambasadoru Aleksandru Aleksejevu i zamolio ga da izraze zahvalnosti prenese predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

"Još je puno posla ostalo, ali ovo je sprečavanje loše politike koja je započela pregovorima Martija Ahtisarija", rekao je Samardžić i dodao da je povlačenjem najnovijeg nacrta rezolucije Ahtisarijev plan konačno stavljen ad akta.

Ministar je objasnio da je Beograd odbijao novu rezoluciju zato što je trebalo da se njome na mala vrata uvede proces koji bi se završio nezavisnošću Kosova i Metohije.

"Stupanjem na snagu nove rezolucije bila bi opozvana Rezolucija 1244 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, da se nadležnosti sa međunarodnih misija prenesu na kosovske institucije. Kosovo bi imalo drugačije nadležnosti, kao i nova misija EU i međunarodne snage bezbednosti", naveo je Samardžić. Stav Beograda, dodao je ministar, ostao je identičan.

"Krećemo u pregovore bez uslovljavanja i o tome će Kontakt grupa da povede računa. Ona se sastaje 25. jula u Beču, a 23. predstoji interna konsultacija u EU na nivou Saveta ministara spoljnih poslova", kazao je Samardžić, dodajući da je "za sada otklonjena opasnost prejudiciranja rešenja i da se pregovori učine trivijalnim i banalnim".

Precizirajući da nadležnosti nisu prebačene sa SB na Kontakt grupu, Samardžić je naveo da će SB UN pratiti rad Kontakt grupe i analizirati povremene izveštaje i ocenjivaće faze pregovora.

"Računamo da je Kontakt grupa ima manevarski prostor da se dogovorimo oko propozicija, formata, trajanja pregovaranja i svega što je potrebno da se stvore uslovi. Kontakt grupa bi na kraju donela preporuku", naglasio je Samardžić. On je istakao da Kontakt grupa nema pravo veta i nema pravo odlučivanja, već da posreduje u čitavom procesu.

"I dobro je da postoji američko-evropska-ruska ravnoteža. Ne možemo da garantujemo da ćemo našim prioritetima da postignemo uspeh, ali ćemo učiniti sve da naši predlozi prevagnu. Ne možemo očekivati brz uspeh, ali smo postigli da se na ovaj ili onaj način zna kraj pregovora", rekao je Samardžić.

On očekuje mogućnost da "pravi evropski predstavnici" sem SB, zastupaju neki novi stav oko Kosova, koji se do sada nije čuo.

"Moguće je da Evropa razmišlja o sadržaju pristupa koji će biti više evropski, nego američki. Moguće je da će taj vetar početi da duva, što je bliže stavu Rusije", naglasio je Samardžić.

On je najavu kosovskog premijera Agima Čekua da 28. novembra treba proglasiti nezavisnost Kosova ocenio još jednom u nizu pretnji. "Čekuova izjava je jedna u nizu pretnji i za svaku je osudu. Albanski rokovi za Kosovo se ne ostvaruju. Oni moraju svojoj publici da daju nova obećanja i zato operišu rokom, skrećući pažnju sponzorima da su dali obećanja i da treba da ih ispune", kazao je Samardžić.

Čeku je, dodao je Samardžić, hteo da stavi do znanja SAD da ispune obećanja, a koliko to one mogu da učine to je drugo pitanje.

"Za nas Čekuova izjava ne predstavlja ništa čudno, jer oni hoće nezavisnost od 1968, a na nama je da to odbijamo", zaključio je Samardžić.

--------------------------------------------------------------------------

Vlada sutra o rezoluciji o Kosovu

Vlada Srbije održaće sutra sednicu na kojoj će biti razmotren Izveštaj o radu državnog Pregovaračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije i Nacrt rezolucije o pravednom rešavanju pitanja Pokrajine, zasnovanom na međunarodnom pravu, najavljeno je iz vlade.

Nakon što ga usvoji vlada, Nacrt rezolucije će biti prosleđen na razmatranje Skupštini Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Prema ranijim najavama, sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotrena rezolucija o Kosovu i Metohiji trebalo bi da bude održana u utorak, 24. jula.

Tanjug

[objavljeno: 22.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.