Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontakt grupa 31. januara u Londonu

Beč -- Sastanak Kontakt grupe za Kosovo biće održan 31. januara u Londonu, a današnji susret u Beču je bio priprema za taj susret.

Na današnjem sastanku predstavnika Kontakt grupe u Beču je razmotrena situacija na Kosovu, pregovarački proces, uključujući pregovore o decentralizaciji koji bi trebalo da se održane krajem januara u austrijskoj prestonici, rekao je šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen.

Na sastanku u ambasadi Nemačke u Beču šef UNMIK-a je obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članove Kontakt grupe o aktuelnom stanju u pokrajini, a specijalni izaslanik generalnog sekreta UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari o daljem toku u pregovaračkom procesu.

Na pitanje da li očekuje da će delegacija Prištine doputovati u Beč na razgovore o decentralizaciji, on je kazao da bi bio veoma razočaran i iznenađen ako do toga ne dođe. Jesen-Petersen je izrazio uverenje da će do sastanka doći, kako je najavio Ahtisari, 25. januara.

"Kosovska vlada je svesna značaja tih razgovora i mislim da se oni za njih pripremaju", rekao je šef UNMIK-a i izrazio nadu da će pregovori o decentralizaciji biti vođeni u konstruktivnom duhu.

Tadić: Veza uslov za preživljavanje

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je institucionalna veza Beograda i srpskog entiteta na Kosovu uslov za preživljavanje Srba u Pokrajini i u intervjuu za austrijski Oberesterajhiše nahrihten rekao da Beograd ne želi da vlada Kosovom, da poštuje legitimno pravo Albanaca na autonomiju, ali i legitimno pravo Srba na Kosovu da žive u jednoj vrsti unije sa Srbijom.

"Radi se pri tom pre svega o kompetencijama u oblasti bezbednosti, pravosuđa, zdravstva i obrazovanja. Albanska strana predlaže samo potpunu nezavisnost Kosova, što za Srbiju nije prihvatljivo. Strahujem da bi takva nezavisnost bila vanredan slučaj, koji ne bi destabilizovao samo Srbiju i Crnu Goru, već i region, a ja sam protiv svake destabilizacije drugih država u regionu", kaže Tadić.

"Srbija je deo Evrope. Gubitak jednog dela svoje teritorije ne može biti uslov za prijem jedne demokratske zemlje u EU. To bi bio čudan i skoro bolestan zahtev", ocenio je Tadić, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.