Konsultacije završene za danas

Izvor: B92, 01.Sep.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije završene za danas

Beograd -- Posle dva i po sata konsultacija predstavnika poslaničkih grupa i predsednice Skupštine, još nema konkretnog dogovora.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je Tanjugu da će konsultacije o normalizaciji i nastavku rada parlamenta biti nastavljene sve do početka sednice ukoliko bude potrebno. Opozicija zahteva da se prvo raspravlja o incidentima na mitingu podrške Radovanu Karadžiću.

Posle dvoipočasovnih konsultacija u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštine, predsednica parlamenta je rekla da su razgovoru prisutvovali predstanvici svih parlamentarnih stranaka, koji su izneli svoje zahteve u pogledu nastavka rada.

Ona je dodala da je na konsultacijama ocenjeno da je potrebno nastaviti sa radom parlamenta, kao i da su se čuli različiti predlozi povodom predloženog dnevnog reda.

"Planiramo da sutra nastavimo sa radom, a do tada će se voditi političke konsultacije", precizirala je Slavica Đukić-Dejanović.

"A to praktično znači, svi oni politički subjekti koji učestvuju u atmosferi parlamentarne dinamike trebalo bi da budu što više uključeni i da daju doprinos korektnom radu, odnosno radu po dnevnom redu. Da li će učestvovati lideri svih političkih partija, ja zaista ne znam, ali bi bilo dobro da politički vrh svih subjekata , odnosno svih parlamentarnih partija bude uključen direktno ili indirektno u sugestije i sva ona činjenja koja su potrebna da rad parlamenta ide po dnevnom redu", kazala je ona.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da će Skupština sutra, u 10 sati, nastaviti rad po utvrđenom dnevnom redu, ali da će biti nastavljene i konsultacije šefova poslaničkih klubova o normalizaciji rada parlamenta.

Kolundžija je istakla da su se šefovi poslaničkih klubova dogovorili da se nastave konsultacije i napori da se problemi prevaziđu i da Skupština normalno radi po dnevnom redu.

"Mi smo danas razgovarali o tome da li postoji namera blokade parlamenta ili ne postoji ta namera i o tome šta su problemi i teme koje opozicija smatra važnim da ih pokrene u Skupštini", rekla je Kolundžija.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice je ratifikacija Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, ratifikacija energetskog sporazuma s Rusijom, potvrđivanje finansijskih sporazuma za više projekta u Srbiji, kao i vladin predlog rezolucije o Kosovu.

Sednica je počela sredinom jula, trajala je četiri dana, a zbog opstrukcije opozicije je prekinuta. Za to vreme poslanici su uspeli samo da usvoje dnevni red, a raspravu o tačkama koje su na dnevnom redu nisu ni počeli.

Radikali i narodnjaci traže odgovore vlasti

Predstavnik Srpske radikalne stranke na konsultacijama Borislav Pelević izjavio je da radikali neće odustati od zahteva da Vlada i MUP do početka sutrašnje sednice parlamenta podnesu izveštaj o događajima na demonstracijama u Beogradu posle hapšenja Radovana Karadžića.

Obraćajući se novinarima posle dvoipočasovnih konsultacija šefova poslaničkih grupa s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić- Dejanović, Pelević je rekao da se mora raspraviti pozadina i utvrditi odgovornost za smrt Ranka Panića i premlaćivanje učesnika mitinga, kao i funnkcionera SRS.

On je potvrdio da će radikali doći na sutrašnju sednicu parlamenta i da neće odustati od minimuma svojih zahteva, dodajući da je od Slavice Đukić-Dejanović dobio obećanje da će od premijera Mirka Cvetkovića tražiti izveštaj o događajima na mitingu.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da će ta partija na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije tražiti da se utvrdi odgovornost vlasti za nedavne nemire u Beogradu.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će DSS potrošiti "malo vremena" na događaje van parlamenta, poput kršenja izborne volje Beograđana, smrti Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke i povratak ambasadora u zemlje Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova.

Aligrudić je posle konsultacija predstavnika poslaničkih grupa i predsednice parlamenta rekao da DSS ne opstruiše rad parlamenta, već da to čini vladajuća koalicija koja, kako je naveo, ne daje odgovore na ta pitanja.

"Oni su započeli sednicu pogrešno, kršili su Ustav, a zatim to negirali. Vladajuća koalicija izbegavala je ozbiljne razgovore sa opozicionim strankama. Nisu se snašli u ovoj stvari", rekao je Aligrudić.

On je kritikovao stranke vladajuće koalicije da optužujući opoziciju za opstrukciju zapravo hoće da nađu "alibi za svoje buduće neuspehe".

Aligrudić je podsetio da su radikali i narodnjačka koalicija predali parlamentu svoj predlog rezolucije o Kosovu, ali da taj dokument nije uzet u razmatranje, već je vladajuća koalicija napravila drugu rezoluciju bez konsultacija sa opozicionim strankama.

Prema njegovim rečima, dok je DSS bila u vlasti, dešavale su se kratkotrajne blokade parlamenta, ali to nije sprečilo skupštinu da usvaja zakone.

"Veliko je licemerje kad neko tvrdi da je morao dati dve nedelje pauze parlamentu", rekao je Aligrudić komentarišući raniju odluku predsednice parlameta Slavice Đukić Dejanović.

Jovanović: Jedina tačka - ratifikacija SSP-a

Liberalno-demokratska partija predložila je danas da jedina tačka dnevnog reda Skupštine Srbije bude ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izjavio je lider te partije Čedomir Jovanović.

On je naveo da je LDP na današnjim konsultacijama šefova poslaničkih klubova zatražila da se izvrši korekcija dnevnog reda sednice Skupštine.

"Poražavajuće je da SSP do sada nije usvojen i vladajuća većina snosi direktnu odgovornost jer nije uspela da obezbedi uslove za to", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je istakao da je SSP u interesu građana Srbije i da je njegovo hitno usvajanje, između ostalog, "neophodno kako bi se izbegao novi diplomatski nesporazum".

Jovanović je podsetio da će predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i vicepremijer Božidar Đelić u narednim danima boraviti u zvaničnoj poseti Briselu.

"Svako mora preuzeti odgovornost za politiku koju su vodili u prethodnim periodu, i radikali, i narodnjaci, i LDP, ali se to odnosi i na vladajući većinu", smatra on.

Lider LDP-a je zaključio da je "potrebno uložiti dodatni napor kako bi se deblokirao rad parlamenta i tako omogućiti promene u zemlji".

Blagojević:Potreban kompromis

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević, gostujući u Vestima B92, rekao je da u Srbiji postoje velike političke razlike, pa je zato kompromis još potrebniji, ali se do njega teže dolazi.

Najbolji način da se prevaziđe trenutna kriza u parlamentu, prema njegovim rečima, jeste kompromisno rešenje koje je ponudila Demokratska stranka.

"Predlog DS-a zvuči dosta dobro: da opozicija u određenom vremenu svakog dana, predloženo je dva sata, ima otvorenu binu i da pričaju o svačemu i ničemu, da se zapravo taj prostor za opstrukciju omeđi. A skupština bi mogla da posle ta dva sata nastavi rad", kazao je on.

On, međutim, kaže da SRS taj predlog ne bi mogao da prihvati javno.

Blagojević je dodao da je ovakvo ponašanje političkih stranaka razumljivo u periodu pre izbora, a ne nekoliko meseci posle jer iako pojedine opozicione stranke govore da smo blizu novih izbora, on smatra da njih ipak neće biti uskoro.

Stoga bi političke stranke u ovom trenutku morale mnogo više da vode računa o tome šta je u interesu celog društva, a ne samo o stavovima svojih birača, rekao je Blagojević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljaju se konsultacije u Skupštini Srbije

Izvor: RTS, 01.Sep.2008

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je posle dvoipočasovnih razgovora da će konsultacije o normalizaciji i nastavku rada parlamenta biti nastavljene sve do početka sutrašnje sednice, ukoliko bude potrebno. .Predsednica...

Nastavak na RTS...

Bez dogovora o daljem radu parlamenta

Izvor: Kurir, 01.Sep.2008

BEOGRAD, 1. septembra 2008. (Beta) - Na današnjem sastanku šefova poslaničkih grupa i predsednice Skupštine Srbije nije postignut dogovor o daljem radu parlamenta, već je samo najavljeno da će konsultacije biti nastavljene do početka sednice sutra u 10 sati. Predsednica Skupštine Slavica Đukić...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.