Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije u (po)toku

Beograd -- Vladajuća koalicija još nije odlučila kada će se parlament sastati nakon letnje pauze. Konsultacije su u toku.

Za sada je jedino izvesno da će poslanici Skupštine Srbije u septembru razmatrati izveštaj o toku pregovora o budućem statusu Kosova. U tom slučaju, rasprave o rekonstrukciji Vlade neće biti do oktobra, ukoliko je pre početka redovnog zasedanja ne zatraže predstavnici izvršne vlasti ili najmanje trećina poslanika.

Tokom vanrednog zasedanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednice Skupštine zakazuju - Vlada ili najmanje trećina poslanika. Miloljub Albijanić, šef poslaničkog kluba G17 plus, stranke koja je oročila svoje učešće u Vladi do prvog oktobra, kaže da su konsultacije o terminu održavanja sednice u toku. On odbacuje tvrdnje da se raspravom o Kosovu vlast brani od suočavanja sa sopstvenim opstankom. "Opozicija nema razloga da se sikira. To je važno državno pitanje i važno je da ga sada razmotrimo, jer prošao je jedan period od prošlog izveštaja do danas, a i događanja su takva da je to nametnuta tema u ovom periodu. Tvrdnje opozicije padaju u vodu."

Odluku o tome da li će se DS vratiti u Skupštinu tokom rasprave o Kosovu, doneće predsedništvo stranke, objašnjava portparol demokrata Đorđe Todorović, i dodaje da su za DS izbori bitniji od rekonstrukcije Vlade. "Nama je žao što još uvek nemamo ministra inostranih poslova i odbrane, ali je to pitanje koje mora da se postavi vladajućoj koaliciji, pre svega ljudima iz Vlade i pitanje da li ljudi koji obavljaju funkcije koje obavljaju uopšte imaju legitimitet da ih obavljaju, pošto glasanja u Skupštini nije bilo."

Poslanik opozicije Meho Omerović, iz SDP-a, kaže za B92 da je vladajuća koalicija u paradoksalnoj situaciji, jer je odbijanjem rasprave o izmenama Zakona o ministarstvima pokazala da se plaši sama sabe: "Očigledno je da 84 poslanika vladajuća koalicija ima i da nešto škripi u toj istoj vladajućoj koaliciji kada je u pitanju pravljenje i dnevnog reda te vanredne sednice i kad je u pitanju obezbeđivanje većine za ono što bi trebalo da se izglasa na njoj."

Od 2002. do danas, Skupština Srbije na temu Kosova raspravljala je šest puta. Svaki put atmosfera je ista - nema vatrenog međustranačkog napadanja, a odluke se donose jednoglasno. Kada je reč o nekim drugim temama, kakva bi, na primer, mogla da bude rekonstrukcija Vlade, takve idiličnosti nema ni u nagoveštajima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.