Izvor: B92, 26.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o ustavnom zakonu

Beograd -- Sednica Skupštine, na kojoj bi se potvrdio ustav i raspravljalo o ustavnom zakonu, mogla bi da bude održana 8. novembra.

Ustavni zakon, kojim bi trebalo da bude rešeno kada će i na kom nivou biti održani izbori posle referenduma, mogao bi, prema nekim najavama, da bude donet na istoj sednici Skupštine Srbije na kojoj bi bio potvrđen novi ustav, ukoliko ga građani prihvate na referendumu. To bi rešilo pitanje da li će parlamentarni i predsednički izbori biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održani istovremeno ili ne.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je, posle sednice Vlade u Nišu, da su konsultacije o ustavnom zakonu počele u širem smislu reči, a da će prave konsultacije biti održane posle referenduma.

On je kazao da će sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude proglašen ustav, ukoliko dobije potvrdu na referendumu, i na kojoj će biti donet ustavni zakon, biti zakazana vrlo brzo.

"Što pre ćemo održati sednicu Skupštine na kojoj će biti proglašen ustav. Pitanje ustavnog zakona je jednim delom jednostavno, a drugim delom treba da bude dogovor svih političkih stranaka", kaže on.

"Jednostavno je u delu u kojem se zna šta treba da u njega uđe, usaglašavanje zakona u određenim rokovima s novim ustavom, s druge strane rokovi, posebno kada je reč o izborima, u najširem smislu reči, jer ustav počinje da živi postepeno", rekao je Koštunica.

Predsednik Srbije Boris Tadić, čija Demokratska stranka jedina insistira da se u isto vreme kada i parlamentarni, održe i predsednički izbori, kaže da je posao na izradi ustavnog zakona već počeo. On, međutim, nije mogao da otkrije detalje pregovora o zakonu.

"Što se tiče konsultacija oko ustavnog zakona, one su već počele, ali te konsultacije obavljaju eksperti i ljudi koji rade u parlamentu. Ja ne učestvujem u tim konsultacijama i ne mogu ovog trenutka tim da se bavim, ali je veoma važno da i ustavni zakon bude što pre donet, kako bismo mogli, na neki način, da implementiramo ustav", kaže Tadić.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da još nije video nikakav predlog zakona za sprovođenje ustava, ali očekuje da će se to desiti u narednih nekoliko dana, podsećajući da je i za taj zakon potrebna dvotrećinska većina, odnosno da ga je nemoguće doneti bez podrške poslanika SRS-a.

Nikolić je takođe rekao da očekuje da poslanici o ustavnom zakonu raspravljaju istog dana kada se u Skupštini, posle referenduma, bude potvrđivao ustav.

Ta sednica bi mogla da bude održana 8. novembra, ili - kako kaže Nikolić - na Mitrovdan. "Ne može to drugačije, ne može to da zavisi da li je neko spreman ili neće, kad će izbori ili neće. Mi ustavni zakon moramo da usvojimo tog dana!", kaže on.

"Pominje se Mitrovdan, bio bi to 'mitrovski ustav' ili tako nešto. Do tog dana moramo da dobijemo predlog zakona, da uložimo amandmane, ako je to moguće, da se odbor izjasni o njima i da tog dana raspravljamo o ustavnom zakonu. Ako to ostavimo za neka druga vremena, znači da smo se igrali sa ustavom", kaže Nikolić.

Podrška patrijarha i ustavu i premijeru

U okviru kampanje za referendum o novom ustavu, premijer Vojislav Koštinuca razgovarao je sa patrijarhom SPC Pavlom. Osim podrške novom ustavu, patrijarh Pavle pružio je podršku i samom premijeru.

U saopštenju patrijarha se navodi: "Mi smo saradnici Božji i velika je dužnost i čast izdržati u tome do kraja. Hvala vama, gospodine predsedniče, što ste išli i idete tim zahtevnim putem, i što ste nam, u tom pogledu, primer. Bog nas je poslao u naše vreme, pred naše zadatke i, ako smo učinili sve što je u našoj moći, i Bog će pomoći", stoji u izjavi patrijarha Pavla.

Koštunica se zahvalio patrijarhu na "podršci nečemu što je za Srbiju i njene građane najvažnije, a to je usvajanje ustava na referendumu".

"To je ustav koji nam je u ovom trenutku veoma potreban da bi se očuvala celovitost države i da bi se očuvao jedan njen deo koji je zaista srž, nukleus Srbije, srce Srbije, dakle, ono što je pitanje njenog identiteta - to je Kosovo i Metohija", rekao je Koštunica.

"I kakav-takav mir u međunarodnom poretku zasniva se na jednoj jednostavnoj činjenici - da se moraju poštovati granice postojećih dražava. Sve to je ponovljeno u našem ustavu. Sve ono što je u skladu sa pravom i sa merilima pravde u svetu, i ljudske i božje”, rekao je on.

Jovanović: Povelja slobode kao odgovor

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da će Povelja slobode, kao osnova budućeg delovanja te stranke, biti odgovor na nelegalan i nelegitiman referendum o novom ustavu.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj je predstavljena Povelja, rekao da je ona odgovor na nasilje kojem su izloženi neistomišljenici režima.

Povelja slobode biće potpisivana u vreme referenduma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.