Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o datumu raspisivanja predsedničkih izbora

Beograd -- Konsultacije o datumu raspisivanja predsedničkih izbora trebalo bi da započnu u toku sledeće nedelje, a istovremeno bi trebalo da započnu i konsultacije između vladajućih stranaka o kandidatu koji bi se u izbornoj trci suprotstavio zameniku predsednika Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću. Analitičari i istraživači javnog mnjenja kažu da u Srbiji postoji tri ozbiljna predsednička kandidata a to su, pored Nikolića, aktuelni premijer Vojislav Koštunica i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske stranke Boris Tadić.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će predsedničke izbore raspisati u zakonskim okvirima, ne precizirajući, međutim, i tačan datum. Ipak, Marković je procenio da bi izbori mogli biti održani ili 30. maja ili 20. juna. U međuvremenu, na strankama demokratskog bloka ostaje da se dogovore da li će na izbore izaći sa zajedničkim kandidatom. Prema rečima Srbobrana Brankovića, direktora agencije Medijum Galup, posle uspeha na prethodnim izborima, Tomislav Nikolić na prvi pogled deluje kao najozbiljniji kandidat, ali dodaje da su se neke stvari u međuvremenu promenile jer je formirana Vlada. "Vojislav Koštunica sigurno bi odneo pobedu ako bi bio zajednički kandidat svih partija demokratskog bloka, ali bi lider DSS-a odneo najviše glasova čak i u slučaju da se kao kandidat na izborima pojavi i predsednik DS-a Boris Tadić. Branković kaže da bi neizvesna trka bila jedino između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, i da bi u tom slučaju pobedu mogao da odnese kandidat radikala", rekao je Branković.

Za analitičare ostaje, međutim, pitanje da li postoji politička volja da se stranke, koje nisu uspele da se dogovore oko formiranja većinske Vlade, dogovore oko zajedničkog kandidata, što bi sigurno garantovalo pobedu na predsedničkim izborima. "Još uvek su sve kombinacije otvorene. Još uvek postoji šansa da DS uđe u Vladu, a onda bi ona podržala nekog zajedničkog kandidata. Idealni predsednički kandidat je Vojislav Koštunica i ako se sve karte dobro nameste, onda ja očekujem pobedu demokratskog bloka, odnosnol, Vojislava Koštunice", rekao je Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa.

Ostaje naravno da se vidi da li je Koštunica spreman da napusti posao predsednika Vlade, kako bi se na izborima pojavio kao predsednički kandidat, ali Milan Nikolić veruje da formiranje nove vlasti još nije gotovo i da takva eventualna odluka Koštunice ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.