Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o Ustavnom zakonu

Beograd -- Premijer Vojislav Koštunica i zvanično je počeo konsultacije o Ustavnom zakonu i datumu izbora. Proglašenje Ustava 8. novembra.

Sa predstavnicima SPS-a i SRS-a, s kojima se danas sastao, premijer nije postigao saglasnost. Za sutra je najavljen sastanak Koštunice s Borisom Tadićem, ali njegov kabinet nema saznanja o tom sastanku. Dogovor najvećih stranaka o datumu i vrsti izbora sada izgleda još dalje nego pre nekoliko dana, a nepoznanica je i da li će na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštine biti usvojen i Ustavni zakon.

Kako sada izgleda, u sredu Skupština bi mogla samo da proglasi Ustav, bez usvajanja pratećeg zakona. Sednica Skupštine i zvanično je zakazana za 8. novembar, a u pozivu poslanicima za sednicu ne navodi se da će na njoj biti razmatran Zakon o sprovođenju Ustava.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović nije mogao da kaže da li će do tada biti postignut dogovor o Ustavnom zakonu.

"Da li ćemo doći do dogovora oko Ustavnog zakona do tog datuma, to ćemo videti u ovih nekoliko dana koji su pred nama. U svakom slučaju, konsultacije se nastavljaju dok ne dođemo do dogovora oko Ustavnog zakona, one će trajati, i mi očekujemo pozitivan rezultat", kaže on.

Predsednik Skupštine Predrag Marković na sednicu Skupštine pozvao je predsednika Srbije, predsednika i članove Vlade, patrijarha Pavla, predstavnike verskih zajednica i diplomatskog kora, predsednicu i članove Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije, saopšteno je iz parlamenta.

Inače, Demokratska stranka Srbije pozvala je svoje članove i simpatizere da se 8. novembra okupe na platou ispred zgrade bivšeg saveznog parlamenta. DSS, naime, smatra da na taj način građani još jednom treba da izraze jasnu podršku Ustavu Srbije.

Predlog SRS-a o izborima

Razgovori lidera parlamentarnih stranaka vode se i o datumu i o vrsti izbora.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je premijeru predložio kompromisno rešenje i ostavio mu rok do sutra u 12 sati da se o tome izjasni.

"Da li mu je bio prihvatljiv i razumljiv ne znam, ali da se složio s tim da bez SRS-a izbora u decembru ne može da bude, složio se", navodi Nikolić.

"Ostaje da on konsultuje svoje koalicione partnere oko toga može li da se postigne nekakav kompromis da eventualno u januaru održimo parlamentarne izbore", kaže on.

"Ako je to moguće, onda mi možemo da usvojimo Zakon za sprovođenje Ustava, što je, čini mi se, ne samo ustavna obaveza, nego i moralna obaveza. Ako on to ne može, mi smo ponudili drugo rešenje - da u martu održimo opšte izbore", naveo je Nikolić.

DS: Ucena SRS-a

Međutim, takav stav radikala kritikovao je potpredsednik demokrata Nenad Bogdanović: "Ako želite da se novi ustav usvoji, onda ne činite neke stvari koje su oni činili."

"Sada su u poziciji u kojoj mogu da ucenjuju i ucenjuju kompletan srpski narod i srpsku državu, kao što su to uvek i radili u prošlosti. Ja moram da priznam da ja to ne razumem, jer mislim da je to toliko neodgovorno i potcenjivanje biračkog tela", kaže on.

"Mislim da će čak i njihovi birači postaviti jedno potpuno normalno pitanje: 'Gospodo, vi ste opozicija, tvrdite da nijedna vlast ne valja, pa zar nije normalno, kada je tako, da želite izbore sutra?'", naveo je Bogdanović.

SPS: Ništa nije dogovoreno

Ni rukovodstvo Socijalističke partije Srbije nije postiglo dogovor s premijerom Vojislavom Koštunicom o sadržaju Ustavnog zakona, kao ni o datumu izbora. Generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković.

"Kada je reč o Izbornom zakonu, neophodno je da se on usaglasi i da bude barem isti broj poslanika ili, naravno, neophodna je dvotrećinska većina da bi se Ustavni zakon usvojio", kaže on.

"Kada je reč o Ustavnom zakonu, ne sme se tim zakonom kršiti postojeći izborni zakon, koji predviđa najmanji rok od 45 dana za izbore."

"Kada je reč o samim izborima, mi se zalažemo za izbore na svim nivoima, ali naravno, za to je potrebna saglasnost svih političkih partija ili barem dvotrećinske većine u parlamentu", kaže Anđelković.

"Dve varijante"

Blic piše kako je neizvesno da li će stranački predstavnici danas uspeti da se dogovore o Ustavnom zakonu, koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini istog dana kada i novi ustav.

Kako kaže sagovornik lista, jedna od varijanata koja će biti razmatrana na sastanku jeste usvajanje Ustavnog zakona u sredu, čime bi bio skraćen rok za održavanje izbora sa 45 na 30 dana. Međutim, nije izvesno da će Vlada uspeti da za taj predlog obezbedi dvotrećinsku većinu u Skupštini.

Druga varijanta koja će biti predmet razgovora jeste odustati od usvajanja Ustavnog zakona i izbore raspisati po starom ustavu, a to zavisi isključivo od dogovora predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Ako se Tadić i Koštunica dogovore o datumu održavanja izbora krajem decembra ili u januaru, bez izmene Ustavnog zakona, jedna od prvih obaveza nove Skupštine biće usvajanje novog Ustavnog zakona, kaže sagovornik lista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.