Konsultacije o Ustavnom sudu

Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o Ustavnom sudu

Beograd -- U Skupštini su bez dogovora završene konsultacije o kandidatima za sudije Ustavnog suda Srbije koje Skupština treba da predloži.

Konsultacije su se u dva navrata vodile između šefova poslaničkih grupa i predsednika Skupštine Olivera Dulića, ali su završene bez dogovora o načinu predlaganja kandidata za sudije Ustavnog suda. Dulić kaže da će u naredna dva dana biti poznato da li je postignut dogovor svih poslaničkih grupa o kandidatima.

"Sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili prekosutra će biti poznato da li je postignut dogovor svih poslaničkih grupa ili će se ići na drugačiji vid donošenja odluka", rekao je Dulić novinarima u Skupštini Srbije.

Dodao je da će konsultacije o kandidatima za sudije Ustavnog suda biti nastavljene i sutra.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke. Radikal Tomislav Nikolić je novinarima u Skupštini kazao da su to konsultacije vladajućih stranaka čiji je cilj da se obezbedi da stranački kandidati budu izabrani za sudije Ustavnog suda.

Nikolić je dodao da radikali ne žele u tome da učestvuju, ali da bi možda predložili jednog ili dvojicu sudija, najuglednijih profesora Pravnog fakulteta.

"Vladajuća većina želi da predlozi kandidata budu predlozi Skupštine, a ne stranaka, odnosno da se oko 10 kandidata postigne saglasnost svih poslaničkih grupa", rekla je šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija.

"Tako bi bio izbegnut glavni prigovor da su svi predlozi parlamenta u stvari stranački", rekla je ona.

Omeragić: Sudija predstavnik Bošnjaka

Poslanik Liste za Sandžak Bajram Omeragić izjavio je da će poslanička grupa manjina u Skupštini Srbije zatražiti da jedan sudija Ustavnog suda Srbije bude predstavnik nacionalnih manjina.

Omeragić je agenciji Beta rekao da je u poslaničkom klubu manjina postignut dogovor da to bude predstavnik bošnjačkog naroda i dodao da će njegovo ime saopštiti u narednih nekoliko dana.

"Na konsultacijama nije bilo razgovora o konkretnim personalnim rešenjima", istakla je Kolundžija i zamolila medije da ne licitiraju imenima.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da se mora postići dogovor svih stranaka o sudijama Ustavnog suda i da se moraju uvažiti i kandidati opozicije. "Mislim da će to ići teško", rekao je Dačić.

Ustavni sud, prema novom Ustavu, ima 15 članova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.