Konsultacije o Kosovu u SB UN odložene za sutra

Izvor: Blic, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o Kosovu u SB UN odložene za sutra

Konsultacije u Savetu bezbednosti UN o Kosovu, predviđene za danas, odložene su za sutra, rečeno je agenciji Beta u sedištu UN.

"Konsultacije o Kosovu su odložene za sutra, u petak u 11.00 (po lokalnom vremenu, 17 po srednjeevropskom). Konsultacije će trajati dok članice Saveta ne odluče da završe sastanak, tako da može da traje deset minuta ili dva sata", rekao je izvor blizak UN u telefonskoj izjavi.

Savet bezbednosti UN trebalo je danas u Njujorku da održi zatvorene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konsultacije o novom nacrtu rezolucije koju su pre dva dana i zvanično predstavile SAD i Evropska unija.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je danas da SAD i Evropska unija nameravaju sutra da saopšte planove o budućem statusu Kosova, dodajući da se Rusiji daje još jedan dan da razjasni svoj stav, prenosi agencija Rojters.

"Sutra će se razjasniti stav Rusije - da li će dozvoliti Savetu bezbednosti da ide dalje ili ne", rekao je Halilzad.

Predstavnik Saveta bezbednosti UN iz EU, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da "postoji čvrsta namera za veto, ali da još nisu spremni to da kažu".

S obzirom na izvesnost ruskog veta, i još neodređen stav uzdržane Kine, za sada je nemoguće oceniti da li će SAD i članice EU insistirati na glasanju u Savetu bezbednosti, što je, tehnički, bilo moguće već danas, pošto je proteklo 24 časa od kako je novi predlog rezolucije formalno uvršten u proceduru SB.

Tvorci novog predloga - SAD, Velika Britanija, Italija, Belgija, Francuska i Nemačka- predložili su da Srbija i kosovski Albanci još 120 dana pregovaraju o statusu pokrajine, ali i da se ukine rezolucija 1.244 iz juna 1999. kojom se garantuje terirorijalna celovitost Srbije.

Povećavajući pritisak na Rusiju, zapadne diplomate u UN ne isključuju "izmeštanje" procesa odlučivanja o statusu Kosova iz Saveta bezbednosti u neko drugo međunarodno telo, poput "ad hok" Kontakt grupe stvorene radi rešavanja problema na prostorima bivše Jugoslavije u kojoj nijedna od šest država nema pravo veta.

Plan o "izmeštanju" kosovskog procesa iz Njujorka, uključio bi i 120 dana šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, kao i održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, slične skupu u Rambujeu početkom 1999, rekle su Tanjugu diplomate u UN.

Češka insistira da nezavisnost Kosova bude kontrolisana

Ako zbog stava Rusije propadne i "mekši" predlog rezolucije o Kosovu češka diplomatija tražiće da se nađe put i mimo Saveta bezbednosti UN da nezavisnost Kosova ne bude bez kontrole, izjavio je danas politički direktor češkog Ministarstva inostranih poslova Martin Povejšil.

Češki diplomata je u razgovoru za nacionalni radio istakao da zvanični Prag ne sumnja u to da će Kosovo ovako ili onako biti nezavisno u roku od 10 do 12 meseci.

"Ako se taj proces ne desi pod kontrolom međunarodne zajednice, odigraće se spontano u režiji kosovskih Albanaca i to bez obzira na posledice. To bi vodilo ubrzanoj destabilizaciji samog Kosova s rizikom da se destabilizacija prelije van njegovih granica," rekao je Povejšil.

On je u tom kontekstu posebno pomenuo Bosnu i Hercegovinu, koja je, kako je podsetio, "vrlo daleko od standardne evropske države".

Češka diplomatija shvata da "Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova jer je suverenitet nad tom pokrajinom pitanje suštine njene državnosti", te se Prag zato zalaže da Evropska unija maksimalno pomogne da Srbi traumu i ranu osamostaljenja Kosova što brže i lakše prebole.

"Ta rana će biti više ili manje duboka, brže ili sporije će se zalečiti u zavisnosti od toga šta će umeti da ponudi Evropska unija. Mi smo čvrsto uvereni da treba da se nastavi proces koji će dovesti Srbiju do članstva u Uniji s tim da Srbija od toga ima vidljive koristi", kazao je Povejšil.

Visoki predstavnik češkog MIP-a podsetio je da je upravo vizija skorog susreta u EU pomogla mnogim Česima i Slovacima da prevaziđu sličnu traumu raspada zajedničke domovine.

Rešenje statusa Kosova, tako da ostane pod kontrolom, nije moguće bez jedinstvenog stava EU, naglasio je Povejšil i dodao da je vrlo teško postići ga, budući da su razne članice u različitoj meri osetljive na presedan koji nezavisnost Kosova nosi za druge separatističke regione u svetu.

"Treba objektivno reći da je kosovski slučaj potencijalno rizičan model za rešavanje drugde u svetu. Objektivno, stvaranjem tog presedana, ma kako svi želeli da insistiraju na tome da je Kosovo specifičan slučaj, rizik postoji", zaključio je Povejšil.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.