Konstituisanje skupštine u sredu

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisanje skupštine u sredu

Beograd -- Konstituisanje novog skupštinskog saziva potvrđivanjem poslaničkih mandata počeće u sredu, 16. aprila.

Tada će biti poznato i da li će istog dana uslediti i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i članova radnih tela ili će taj posao biti ostavljen za posle vaskršnjih praznika.

Sigurno se zna da će konstitutivnu sednicu voditi najstariji poslanik - 85-godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomagaće mu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

Sa 24 godine najmlađi poslanik budućeg saziva je studentkinja Katarina Šušnjar sa liste SNS.

Među najmlađima koji bi mogli da pomažu Koraću su studentkinja Jovana Jovanović iz Kragujevca, izabrana na listi DS, rođena 1988. godine, najmlađi na listi SPS-PUPS-JS je ekonomista Nevena Stojanović iz Mladenovca, rođena 1986. godine, a na listi NDS Aleksandar Senić, inženjer građevine iz Rače, rođen 1978. godine.

Nakon otvaranje sednice i potvrđivanja mandata novi poslanici će položiti zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Posao koji sledi jeste izbor predsednika Skupštine Srbije i potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, a po pravilu i izbor članova radnih tela, stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Aktuelni predsednik parlamenta Nebojša Stefanović rekao je da se u SNS, čiji je potpredsednik, razmišlja o mogućnosti da u naredne četiri godine dođe do rotacije na mestu predsednika parlamenta, tako da se na svakih godinu dana bira novi predsednik.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.

O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrđuje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

U naredne četiri godine u zgradi na Trgu Nikole Pašića biće poslanici sa sedam izbornih lista, a najviše klupa pripašće naprednjacima i strankama koje su sa njima na zajedničkoj listi izašli na izbore 16. marta - 158.

Iza njih najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Konstitutivna sednica zakazana je za 16 sati, a za stolom predsedavajućeg mesto bi mogli naći i Violeta Lutovac i Milena Turk, obe rođene 1986. godine iz SNS, među socijalistima Ivana Dinić, rođena 1985. godine, a među šest poslanika SVM najmlađi je Arpad Fremond iz Pačira, rođen 1981. godine.

Među najstarijim parlamentarcima su i Jovan Krkobabić (PUPS) i Dragoljub Mićunović (DS), koji su rođeni 1930. godine.

Stavove građana u skupštinskim klupama u naredne četiri godine zastupaće mahom ekonomisti, kojih je ubedljivo najviše na svim listama, ali o kreiranju novih zakona brinuće i novinari, psiholozi, lekari, matematičari i penzioneri.

Da li zbog toga što Srbiji sledi borba za ozdravljenje ekonomije ili zbog nečeg drugog tek u Skupštini Srbije boje koalicije koju predvodi SNS braniće 25 ekonomista i to je ubedljivo najzastupljenije zanimanje na listi SNS.

Za njima ne zaostaju mnogo ni inženjeri i profesori, kojih je po 22, a zatim slede lekari, koji imaju 20 predstavnika uključujući dva hirurga, pa potom pravnici, kojih je 19, a među kojima je i lider SNS Aleksandar Vučić.

I među socijalistima i njihovim koalicionim partnerima najviše je ekonomista, a potom su sa pet predstavnika najbrojniji politikolozi, što je i zanimanje lidera SPS Ivice Dačića.

U poslaničkom klubu DS najviše je onih sa diplomom pravnog fakulteta, potom slede inženjeri, među kojima je i lider DS Dragan Đilas, a u Novoj demokratskoj stranci Borisa Tadića, koja prvi put ulazi u parlament, među 18 poslanika najzastupljenija zanimanja su ekonomisti, inženjeri i pravnici.

U ovom sazivu, kao i u prethodnom, izvršnu vlast kontrolisaće pre svega poslanici koji dolaze iz glavnog grada Srbije, a i posle nedavnih izbora pokazalo se da ima onih koji su odlučili da iz sveta umetnosti "zavire" u skupštinske klupe, budući da će se u njima naći frontmen grupe "Galija" Nenad Milosavljević i režiser Srđan Dragojević.

Među poslanicima sedam lista koje ulaze u parlament, oko trećina su žene i to zahvaljujući Zakonu o izboru narodnih poslanika koji je sve stranke i koalicije obavezao da svaki treći kandidat na listi bude manje zastupljen pol, odnosno žena.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstituisanje parlamenta počinje u sredu

Izvor: Akter, 14.Apr.2014

Konstituisanje novog skupštinskog saziva potvrđivanjem poslaničkih mandata počeće u sredu, 16. aprila

Nastavak na Akter...

Sutra konstituisanje parlamenta

Izvor: Akter, 15.Apr.2014, 10:31

Konstituisanje skupštinskog saziva potvrđivanjem poslaničkih mandata počeće sutra, dok bi izbor predsednika najvišeg zakonodavnog tela trebalo da usledi 23. aprila

Nastavak na Akter...

Konstituisanje Skupštine Srbije: Ovako će izgledati srpski parlament!

Izvor: Telegraf.rs, 15.Apr.2014

Skupština Srbije će biti konstituisana u sredu, a šef parlamenta biće izabran 23. aprila, do tada će sednicama parlamenta rukovoditi najstariji poslanik 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.