Konstituisanje Skupštine u sredu

Izvor: Politika, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisanje Skupštine u sredu

Spisak poslanika biće dostavljen do sutra u ponoć

Konstitutivna sednica novog saziva Narodne skupštine Srbije biće održana u sredu tačno u podne, dogovorili su se juče predstavnici stranaka u razgovoru kod Predraga Markovića, predsednika parlamenta. Svi su se, takođe, složili da do sutra u ponoć dostave Republičkoj izbornoj komisiji svoje liste poslanika, a u utorak u 11 časova, održaće se još jedan sastanak, kako bi bio utanačen dnevni red. Očekuje se, da do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tada budu pripremljena dokumenta, koja su vezana za plan Martija Ahtisarija za Kosovo i Metohiju, kako bi se mogao utvrditi tok skupštinske rasprave o tome i definisati najbolji način za odbranu državnih interesa.

Pozivu Predraga Markovića na konsultacije odazvali su se predstavnici svih stranaka, koje su se izborile za ulazak u parlament, osim Rize Halimija, lidera Koalicije Albanaca Preševske doline. Do dogovora je, kako su rekli predstavnici stranka, došlo veoma brzo i lako, jer su svi svesni koliko je važno što pre dati odgovor na Ahtisarijev plan. Svi su, takođe, istakli da nikakvih drugih razgovora, ni o predsedniku skupštine, ni o vladi nije bilo, "prosto, to, u ovom trenutku, nije tema."

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, kazao je da su radikali za to da se ubrzaju svi rokovi, kako bi parlament mogao brzo da se izjasni o Ahtisarijevom planu. On je dodao: "Mi mislimo da Srbija nema vremena za gubljenje, da je najvažnije da pokušamo da sačuvamo Kosovo i Metohiju u okviru Srbije i da pokažemo jasno opredeljenje svih poslanika za to. Mislim da ćemo, uz saglasnost, svih uspeti da taj posao uradimo u sredu, s obzirom da je u četvrtak državni praznik, Sretenje, a kakva će biti rezolucija o Kosmetu, videćemo u sredu. "Radikali nisu još predali listu, ali, prema Vučićevim rečima, ona je završena i "predaćemo je svakog trenutka".

Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, rekao je da je postignut dogovor da sve stranke dostave svoje liste poslanika do sutra u ponoć, kao i da će se DS držati tog dogovora. On je izarazio očekivanje da će se do srede "steći svi uslovi za izjašnjavanje parlamenta o Ahtisarijevom planu za Kosovo i Metohiju." Petrović kaže da bi već sutra trebalo da "trebalo da imamo potpuno jasnu predstavu o tome kako će biti vođena rasprava u parlamentu i kada ćemo moći da završimo sve poslove, koji su neophodni da bi na najbolji način mogli da branimo svoje državne interese."

Miloš Aligrudić, sadašnji šef poslaničke grupe DSS-a, rekao je, u ime koalicije DSS – NS, da je zadovoljan postignutim dogovorom, da se razgovaralo samo o tehničkim pitanjima za održavanje sednice i da će DSS – NS svoju listu poslanika predati što je moguće pre, "tako da ona već u ponedeljak bude na raspolaganju RIK-u."

I Suzana Grubješić, član Predsedništva G17 plus, ponovila je da se do dogovora došlo brzo i dodala da je G17 plus juče predao RIK-u svoju listu poslanika, "tako da smo mi uradili sve što je bilo do nas."

Socijalisti još nisu predali listu poslanika, a, kako je rekao Ivica Dačić, predsednik SPS-a, oni će je utvrditi sutra, na sednici GO stranke i odmah proslediti RIK-u. Dačić je kazao da očekuje da pregovarački tim napravi predlog rezolucije, koji je vlada predložiti parlamentu, kao odgovor na Ahtisarijev plan. On je istakao, takođe, da SPS neće pisati nikakvu svoju rezoluciju, zato "što je to kontraproduktivno." Očekujemo, dodao je, vladin predlog dokumenta o kome bi predstavnici stranka razgovarali i, eventualno, stavili svoje primedbe, pre nego što taj tekst stigne pred poslanike i "nadam se da će tako biti."

Srđan Šajn, predsednik Romske partije, rekao je da je za njegovu stranku vrlo važno da se što pre održi sednica parlamenta i najavio da će oni dati "jedan aneks, koji će se odnositi na položaj Roma, izbeglih sa Kosova i Metohije." On je, takođe, rekao da će listu dostaviti RIK-u u roku, te da će on biti poslanik Romske partije.

Prema rečima Bajrama Omeragića, predstavnika "Liste za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin", vrlo bitno je ubrzati proces konstituisanja parlamenta, "kako bismo mogli da sve svoje međunarodne obaveze ispunimo onako kako smo obećali, dakle da ne narušavamo kredibilitet naše zemlje daljim produžavanjem rokova." Omeragić je kazao da su oni već dostavili RIK-u svoju listu poslanika. Njihovi poslanici biće Omeragić i Esad Džudžević.

Predstavnici svih stranaka rekli su da nije bilo razgovora o izboru rukovodstva Skupštine, a, u ovom trenutku, ne zna se tačno ni ko će, kao najstariji poslanik, predsedavati konstitutivnom sednicom. Za sada se zna da će Dragoljub Mićunović (DS) biti poslanik i on bi, ukoliko socijalisti ne stave na poslaničku listu Borku Vučić, predsedavao konstitutivnom sednicom. Dačić juče nije želeo konkretno da odgovori da li će Borka Vučić biti poslanik: "Određujemo listu u ponedeljak, a mandate dodeljujemo na osnovu izbornih rezultata po opštinama. Ukoliko bude na listi, Borka Vučić će predsedavati."

M.Čekerevac

[objavljeno: 11.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.