Konstituisana Skupština Srbije

Izvor: B92, 11.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupština Srbije

Beograd -- Verifikacijom svih 250 poslaničkih mandata konstituisan je novi saziv Skupšitne Srbije, izabran na prevremenim parlamentarnim izborima 11. maja.

Potvrđivanjem mandata prestao je mandat dosadašnjim, a počeo da teče četvorogodišnji mandat novih poslanika. Time je od danas počeo da teče i rok od 90 dana u kome Skupština treba da izabere Vladu Srbije. Potvrđivanjem mandata završen je današnji rad parlamenta, a predsedavajući Jovan Krkobabić rekao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanici o nastavku sednice biti naknadno obavešteni.

Na početku konstitutivne sednice jednoglasno je izabrana tročlana verifikaciona komisija, koja je tokom jednočasovne pauze proverila podatke o poslanicima i dostavila izveštaj parlamentu. Komisiju su činili Boško Ristić (lista Za evropsku Srbiju), Vjerica Radeta (SRS) i Branislav Nedimović (DSS-NS).

Konstitutivnoj sednici, kao najstariji poslanik, predsedavao je lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić ranije je izjavio da je gotovo siguran da će većinu formirati lista Za evropsku Srbiju, koalicija oko socijalista i manjine, i da će predsednik parlamenta biti iz redova tih stranaka.

Prema njegovim rečima, na prekjučerašnjim konsultacijama predstavnika parlamentarnih grupa određen je raspored sedenja u parlamentu, ali to nema veze sa formiranjem većine.

Inače, predstavnici Srpske radikalne stranke su zanemarili skupštinski pravilnik o oblačenju i došli su u majicama na kojima piše "Stop haškoj tiraniji".

Manjine u jednom poslaničkom klubu

Sedam poslanika stranaka manjina formirali su zajednički poslanički klub u Skupštini Srbije, izjavio je danas poslanik Mađarske koalicije Pastor Balint.

Pastor će biti predsednik poslaničkog kluba manjina, a potpredsednik je Bajram Omeragić, sa Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

U poslaničkom klubu su svi poslanici stranaka manjina, četiri Mađarske koalicije, dva Bošnjačke liste za evropski Sandžak i jedan poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline.

Dobili imunitet i plate

Potvrđivanjem mandata poslanici Skupštine Srbije stekli su određena prava u koja spadaju poslanički imunitet, kao i pravo na zaradu i naknadu troškova.

Ustav predviđa da poslanici uživaju imunitet, što znači da ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije.

Narodni poslanik koji se pozvove na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine.

Poslanik koji je, međutim, zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina može biti pritvoren bez odobrenja parlamenta.

Poslanici imju pravo na platu ako se nalaze na stalnom radu u Skupštini, a svi imaju pravo i na poslanički paušal.

Prosečna mesečna primanja poslanika na stalnom radu iznose oko 100.000 dinara, što uključuje platu od oko 76 000 dinara i paušal od 30.000 dinara, navedeno je u skupšitnskom Informatoru.

Poslanička zarada obracunava se po koeficijentu 8,6 pomnoženom sa osnovicom od 8.824 dinara.

Ta osnovica utvrđena je odlukom Adminsitrativnog odbora od 3. februara 2005 . godine i do sada nije menjana.

Predsednik Skupšitne ima koeficijent 12, potpredsednici 10,50, a predsednici odbora 9,40 što znači da se njihova primanja kreću između 110.000 i 140. 000 dinara.

Poslanici koji nisu na stalnom radu imaju pravo na naknadu u visini razlike plate koju ostvaruje poslanik na stalnom radu.

Svi narodni poslanici imaju pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 40 odsto od punog iznosa plate poslanika na stalnom radu, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 30.000 dinara.

Poslanici koji su bili na stalnom radu, kojima je danas prestao mandat, a više nisu izabrani na tu dužnost, poslaničku platu primaće još šest meseci.

U listu poslaničkih beneficija spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije kao i javnom gradskom saobraćaju.

Pored toga oni imaju pravo na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža.

Za ishranu tokom sednica imaju dodatak od pet odsto prosečne plate u privredi Srbije, kao i plaćen hotelski smeštaj ili zakup stana ako nisu iz Beograda.

Novi saziv parlamenta čini oko 70 odsto starih poslanika i 30 odsto novih, a u pretohdnom sazivu na stalnom radu bilo je 185 poslanika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verifikovani mandati svih 250 poslanika

Izvor: Blic, 11.Jun.2008

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je danas verifikacijom svih 250 poslaničkih mandata...Verifikacijom mandata prestao je mandat dosadašnjim poslanicima i počeo da teče četvorogodišnji mandat novim poslanicima izabranim na izborima 11. maja. Od danas je počeo da teče i rok 90 dana za izbor...

Nastavak na Blic...

Mandati verifikovani, sednica prekinuta

Izvor: Politika, 11.Jun.2008

Sednica parlamenta završena već posle sat i po, koliko je bilo potrebno da se verifikuju mandati. – Nastavak sednice kada bude poznato ko ima većinu za formiranje vlade ..Verifikacijom svih 250 poslaničkih mandata, juče je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Srbije. Sednica je potrajala...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.