Konstituisana Skupština Kosova

Izvor: B92, 21.Feb.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupština Kosova

Priština -- Na Kosovu konstituisana nova skupština. Odložen izbor nove vlade i predsednika Kosova.

Skupština Kosova konstituisala je novi saziv, a za predsednika parlamenta izabran je predstavnik Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići.

Iako se očekivalo da danas budu izabrani nova vlada i predsednika Kosova, njihov izbor je odložen za novu sednicu parlamenta, koja bi mogla biti zakazana već za sutra.

Konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova predsedavali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zajednički Fljora Brovina, kao najstariji poslanik i Desanka Kostić iz Samostalne Liberalne stranke, kao najmlađi poslanik.

Skupština je za svog predsednika izabrala Jakupa Krasnićija. Za Krasnićija je glasalo 90 poslanika, 17 je bilo protiv, dok je troje bilo uzdržano.

Jakup Krasnići je izjavio da danas neće biti održana sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi bili izabrani vlada i predsednik.

"Vladajuća koalicija je zatražila da se nastavi konstitutivna sednica Skupštine Kosova, koju smo mi okončali. Zbog toga je Predsedništvo Skupštine odlučilo da danas nema sednice", izjavio je Krasnići.

Prema poslovniku, vladajuća koalicija može da zatraži održavanje redovne, vanredne ili hitne sednice Skupštine Kosova, dodao je on.

Ukoliko se zatraži redovna sednica, ona ne može biti održana u naredna tri dana. Zahtev za održavanje vanredne ili hitne sednice omogućiće da se sednica održi sutra, rekao je Krasnići

Za potpredsednike Skupštine Kosova izabrani su Džavit Haljiti, iz DPK, Sabri Hamiti iz DSK, Glauf Konjica iz Pokreta "Samoopredeljenje", Petar Miletić iz srpske zajednice i Enis Kervan, kao predstavnik ostalih manjinskih zajednica.

Miletić je najavio da će se on truditi da kao predstavnik srpske zajednice u što boljem smislu i na što bolji način predstavi interese kosovskih Srba.

Pred najavljeni izbor predsednika i nove kosovske vlade, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Ardijan Đini, izjavio je da poslanici ove partije neće učestvovati u glasanju za predsednika i Vladu Kosova.

"Stav poslanika Alijanse za budućnost Kosova u ovim okolnostima je da ne učestvujemo u glasanju za predsednika i Vladu Kosova", rekao je on.

Glasanje za predsednika i novu Vladu u parlamentu prati veliko interesovanje javnosti na Kosvu, budući da vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, ima tesnu većinu koja ne garantuje da će glasanje proći bez problema.

Prema koalicionom sporazumu, predsednik ANK Bedžet Pacoli treba da bude kandidovan za predsednika Kosova, a buduća vlada mogla bi da ima podršku 65 poslanika.

Od 120 poslanika u Skupštini Kosova, stotinu se bira neposrednim glasanjem, dok je 20 mesta rezervisano za pripadnike manjina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas konstituisanje novog saziva kosovskog parlamenta

Izvor: Blic, 21.Feb.2011

PRIŠTINA - U Prištini je za danas najavljeno konstituisanje četvrtog saziva parlamenta, a na dnevnom redu sednice će biti formiranje komisije za verifikovanje kvoruma i mandata, polaganje zakletve poslanika, kao i izbor predsednika i potpredsednika skupštine...Dnevnim redom nije predviđen izbor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.