Konstituisan novi sastav Ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisan novi sastav Ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije danas je konstituisan drugi Ekonomski kokus, čiji će cilj biti izgradnja političkog konsenzusa oko važnih ekonomskih pitanja i zakonskih rešenja kojima se uređuje privredni ambijent kroz otvoreni i stalni dijalog sa privredom, lokalnim samoupravama i civilnim društvom.

Za predsednika drugog Ekonomskog kokusa ponovo je izabran potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, dok je na mesto potpredsednika izabrana narodna poslanica Katarina Rakić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (SNS).

Marinković je rekao da Ekonomski kokus u novom sazivu parlamenta čini 13 poslanika iz devet stranaka vladajuće koalicije i opozicije koji će, zajedno sa NALED-om kao osnivačem ove parlamentarne grupe, dalje raditi na unapređenju zakonskog okvira za poslovanje u Srbiji.

Kako je rečeno, od osnivanja u novembru 2014. godine, Kokus je u saradnji sa NALED-om pripremio 100 amandmana na zakone koji uređuju privredni ambijent, od čega je čak 90 usvojeno.

Direktor za regulatornu reformu u NALED-u Jelana Bojović istakla je da su u saradnji sa Kokusom unapredili neke od ključnih zakona za poslovanje u oblasti planiranja i izgradnje, ulaganja, energetike, inspekcijskog nadzora, oglašavanja, što je doprinelo boljoj poziciji Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Nakon usvajanja Statuta, Ekonomski kokus je počeo da radi, a prva tema razgovora bio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Ključne odredbe Predloga zakona, o kome će sutra početi rasprava u Skupštini Srbije, prisutnim poslanicima i gradonačelnicima predstavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da predlog izmena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave nije kraj za reformu finansiranja lokalnih samouprava.

"Važno je to što Ministarstvo finansija priprema zakone o taksama i naknadama. Cilj je da se uvede veća predvidivost poslovanja, posebno za mala i srednja preduzeća", rekla je ona.

Brnabić je rekla da to ministarstvo radi i na izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i na Strategiji decentralizacije Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.