Konstituisan Odbor Agencije za borbu protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisan Odbor Agencije za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Odbor Agencije za borbu protiv korupcije, formiran na osnovu zakona o Agenciji, danas je u Skupštini Srbije održao konstitutivnu sednicu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je, obraćajući se članovima Odbora, podsetila da je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije donet u oktobru i da će ovo telo Agencije raditi ne samo na primeni zakona već i realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije "koja je jedna od elementarnih strategija države >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije".

"Nažalost, mora se priznati da korupcije ima u mnogim segmentima društva a činjenica je da razvoja demokratije, ljudskih prava, stabilizacije zemlje i ekonomskog razvoja zapravo i nema ako se ne krene odlučno u borbu protiv korupcije", kazala je Dejanovićeva.

Ona je dodala da Odbor ima podršku najvećeg broja poslanika koji veruju da se radi o "pionirskom koraku u borbi protiv zla koje zaista sprečava sve ono što najveći broj građana želi Srbiji".

Dejanovićeva je rekla da će Agencija za borbu protiv korupcije, kao nezavisno telo, raditi svoj posao i dati veliki doprinos da institucije sistema funkcionišu na pravi način i u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen je u ime vlade poželeo članovima Odbora uspeh u radu i ukazao da je korupcija jedna od najvećih pošasti danas i da Agencija neće imati milosti u borbi protiv korupcije ni prema kome, ni prema zakonodavnoj ni izvršnoj vlasti. Homen je rekao da je jedan od važnih segmenata rada Agencije kontrola finansiranja političkih stranaka i da će i to ubuduće biti na adekvatan način regulisano.

Član Odbora Zoran Stojiljković je u obraćanju novinarima naglasio da je to telo više od neobaveznog savetodavnog i konstitutivnog kakva su bila neka tela sličnog tipa ranije i da ima ozbiljan aparat koji može da se bavi utvrđivanjem porekla imovine, sukoba interesa i "što je najznačajnije - koruptivnom vezom novca i politike".

"Znači imaće mogućnosti da sankcioniše stranačke budžete i legitimnost njihovog punjenja", rekao je Stojiljković i dodao da Agencija ima pravo da javno objavi sve one, pojedince ili stranke i partije koje "krše pravila igre".

On je podsetio da Agencija počinje da radi 1. januara 2010. godine sa svim svojim ovlašćenjima, ali da će se period do tada iskoristiti da se konstituišu svi organi i utvrde programi rada kao i potrebna edukacija.

U skladu sa zakonom, Odbor Agencije za borbu protiv korupcije treba da ima devet članova.

Član Odbora, profesor Čedomir Čupić, ranije danas je izjavio da su predloge dostavili skupštinski Administrativni odbor, Vrhovni sud, Socijalno-ekonomski savet, revizorske institucije i da se očekuje da predsednik Republike predloži novog kandidata, jer je u Sonja Liht podnela ostavku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.