Izvor: B92, 15.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisan Antikorupcijski odbor

Beograd -- Konstituisana je Agencija za borbu protiv korupcije. To telo će prvi put imati mogućnost da pokreće postupke, najavio za B92 Čedomir Čupić.

U Skupštini Srbije održan je prvi, konstitutivni sastanak Odbora Agencije za borbu protiv korucije koji bi trebalo da počne da radi 1. januara sledeće godine. Odbor bi u roku od 60 dana treba da raspiše javni konkurs za direktora Agencije. Članovi Agencije navode da će njihov najvažniji i najsloženiji zadatak biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontrola finansiranja političkih stranaka.

Borbom protiv korupcije od naredne godine baviće se Agencija u čijem Odboru su, između ostalih, Čedomir Čupić, Zoran Stoiljkovič, Tanja Miščević i Slobodan Beljanski.

Članovi odbora navode da je najvažnije da se ispita veza između kapitala i politikih stranaka.

"Mi smo imali situaciju, da tako pojednostavljeno kažem, situaciju da koze čuvaju kupus. Odnosno, da o finansiranju stranaka u toku izbornih kampanja odlučuju kontrolori i nadzorni organi koji su ustvari nadzorni organi gde su predstavnici stranaka”, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka, Zoran Stoiljković.

"Znači, niko nije sam sebe kaznio ili sankcionisao od kako je taj zakon o finansiranju stranaka 2004. stupio na snagu”, podseća on.

Gostujući u emisiji "Kažprst”, profesor Čedomir Čupić naveo je da Agencija ima veće nadležnosti i snagu od skupštinskog odbora koji se do sada bavio tim problemom.

"Taj odbor je imao samo jedan moralni apel. On nije imao sankciju. Prvi put imamo instituciju, znači to je Agencija, koja može da pokrene postupak i postoje takozvane kazne – od novčanih kazni do krivičnih kazni, gde može da se dobije zatvor do pet godina”, objasnio je on.

Čupić smatra da bi odmah trebalo da se raspiše konkurs za direktora Agencije i da se donese poslovnik o radu Odbora, kao i da bi u tom slučaju Agencija trebalo da počne da radi od 1. januara 2010.

Ocenjujući da je strategija, koja je usvojena za borbu protiv korupcije 2005. "uopštena", Čupić je rekao da ona u toj oblasti treba da bude formulisana po fazama i da odredi šta će se tačno i konkretno uraditi za dve godine, za pet, deset godina.

Potrebno je preispitati strategiju, jer se pokazalo da sve što je uopšteno podleže raznim tumačenjima, smatra on.

Prvoj sednici Odbora prisustvovalo je sedam od devet članova tog tela. Sednici je predsedavala najstariji član Odbora i sudija Vrhovnog suda u penziji Mileva Gajin, a otvorili su je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

"Mi nažalost moramo priznati da korupcije ima u mnogim segmentima našeg društva i moramo priznati činjenicu da razvoja demokratije, ljudskih prava, stabilizacije zemlje, pa i ekonomskog razvoja, zapravo i nema ako se ne krene odlučno u borbu protiv korupcije”, smatra predsednica parlamenta.

Homen je ukazao na ulogu koju će Odbor Agencije za borbu protiv korupcije imati u kontroli finansiranja političkih stranaka.

Podsetimo, Skupština Srbije u oktobru prošle godine usvojila je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a 18. marta ove godine izabrala članove odbora.

Sonja Liht ranije je podnela ostavku na mesto u tom telu i predsednik Srbije u narednih 30 dana trebalo bi da predloži novog kandidata.

Možete pogledati gostovanje Čedomira Čupića u emisiji "Kažiprst".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.