Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstatovane ostavke G17 plus

Beograd -- Skupština Srbije konstatovala je ostavke potpredsednice Vlade i ministara iz stranke G17 plus.

Predsednik Skupštine Predrag Marković izjavio je da su se stekli uslovi da se konstatuju ostavke potpredsednice Vlade Ivane Dulić Marković, ministra finansija Mladjana Dinkića, ministra poljoprivrede Gorana Živkova i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

Oni su ostavke podneli 31. septembra i prosledili ih parlamentu s molbom da one budu konstatovane nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << referenduma o Ustavu Srbije koji je održan 28. i 29. oktobra.

Ostavke su podneli zbog toga što nisu nastavljeni pregovori Srbije sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Posledice ostavki

Lider G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da on od sutra neće ići na posao i neće biti član Vlade. Imajući u vidu rokove koji su danas postavljeni političkim dogovorom, postoji mogućnost da najmanje naredna tri meseca Srbija bude bez vlade.

To bi moglo da ostavi posledice i na ekonomiju, tim pre što Dinkić od sutra, kako kaže, neće dolaziti na posao.

Za bivšeg ministra finansija Božidara Đelića jedan od problema jeste taj što nije predložen budžet za iduću godinu i što je veliki broj kadrova u ministarstvima doveden po partijskoj liniji.

"Brutalno povećanje plata u pojedinim sektorima pred izbore i trošenje novca iz Nacionalnog investicionog plana utiču na inflaciju, a sve to utiče na to da Vlada ostavlja javne finansije u krhkom stanju", kaže on.

Zbog prevremenih izbora već je odložena privatizacija Naftne industrije Srbije. Dok ne bude formirana nova vlada, aktuelna ne bi trebalo da donosi ključne odluke i da sprovodi investicioni plan, smatra ekonomista Miroslav Prokopijević.

On kaže da će poteze Vlade građani osetiti iduće godine, najpre kroz rast cena.

"U januaru i februaru neće biti inflacije, ali će ona doću u martu jer su plate povećane u zdravstvu i školstvu, država drži pod kontrolom administrativne cene i taj ceh ćemo platiti iduće godine", kaže Prokopijević.

Posledice aktuelne političke situacije ekonomija bi mogla da oseti i kroz smanjenje novih ulaganja, smatraju i Đelić i Prokojević. Oni podsećaju na to da strani investitori ne vole da ulažu novac u uslovima kada ne postoji stabilna ekonomska politika i da radije idu tamo gde znaju šta ih čeka na duži rok.

NBS traži brisanje izbora guvernera

Narodna banka Srbije predložila je da se izmeni član 5 Ustavnog zakona, koji predviđa da novi sastav parlamenta tokom prvog zasedanja, a posle izbora vlade, izabere i guvernera. NBS traži brisanje odrednice o izboru guvernera.

NBS ističe da nije jasno koji su razlozi bili odlučujući da se, od svih državnih funkcionera, na prvom zasedanju nove Skupštine bira samo novi guverner NBS, uz zaštitnika građana.

Nije jasno ni zašto se, kako ocenjuje NBS, takvim rešenjem već na prvom koraku ustrojstva države destabilizuje jedna od njenih retkih stabilnih institucija.

NBS navodi da je po zakonu NBS samostalna i nezavisna finansijska institucija, koja u vršenju svojih funkcija ne prima niti traži uputstva od državnih organa, a za svoj rad uvek je odgovarala Skupštini. Zato NBS postavlja pitanje zašto se takvim rešenjem u Ustavnom zakonu izbor guvernera pretvara u političko pitanje.

Kako ukazuje NBS, predloženim rešenjem o izboru guvernera Narodne banke Srbije implicira se razrešenje sadašnjeg guvernera i to mimo svih pet razloga za razrešenje s te funkcije, koji su precizno utvrđeni u Zakonu o Narodnoj banci Srbije, i mimo zakonom utvrđenog postupka.

Narodna banka Srbije je predlog amandmana uputila premijeru Vojislavu Koštunici i Vladi Srbije, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Skupštine Predragu Markoviću i svim poslaničkim grupama, koji po zakonu imaju mogućnost da ga stave u proceduru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.